Hlavní obsah

Cirkus, klauni, akrobatky… Uměleckou tvorbu Františka Tichého představí výstava na zámku Dobříš

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

V Galerii JCM na zámku Dobříš připravili od února novou výstavu, která představuje díla českého malíře, grafika a ilustrátora jevištních scén Františka Tichého. Expozice předního představitele české výtvarné avantgardy je prodejní a k vidění bude do konce dubna.

Foto: Archiv

František Tichý.

Článek

Většina obrazů Františka Tichého, který žil v letech 1896 - 1961, zachycuje prostředí cirkusů a varietních scén, z nichž čerpal nejvíce námětů. Liboval si ve vyobrazování klaunů, akrobatek i břichomluvců, obrazy s jasným rukopisem jsou ale charakteristické a unikátní také díky propracované grafické technice. Tichý rozvinul svůj malířský talent zejména po návratu z tvůrčí Paříže, kam odcestoval po vystudování pražské Akademie výtvarných umění v roce 1929.

„V českém kulturním světě byl znám ale jako umělec širokého uplatnění, působil například jako jevištní výtvarník v pražském Švandově divadle či v Národním divadle, pracoval i jako knižní grafik nebo výtvarný redaktor v nakladatelství Melantrich,“ uvedla Tereza Vyhlasová ze zámku Dobříš. 

František Tichý maloval rovněž zátiší, motivy městské krajiny, portréty, během celé kariéry se ale vracel ke svým oblíbeným cirkusovým manéžím. Průřez tvorby Františka Tichého je k vidění na nové výstavě na zámku Dobříš. Probíhá v Galerii JCM od 12. února do 30. dubna a otevřena je od úterý do neděle od 9 do 16 hodin. Vstupné na výstavu činí 40 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám