Hlavní obsah

Čeští záchranáři na cvičení v hornorakouském Hallstattu

Novinky, Adéla Černá

Jak je důležité vyměňovat si zkušenosti a poznatky při krizových cvičeních, se opět přesvědčili vodní záchranáři Jihočeského kraje. Možnost zasahovat v nepřístupném terénu i s pomocí vrtulníku je pro ně obrovským přínosem.

Foto: Radek Turin

Vrtulník rakouské armády Bell 212 při výcviku v Hallstattu.

Článek

V sobotu 13. dubna se skupina šesti členů české Vodní záchranné služby (VZS ČČK) zúčastnila námětového záchranného cvičení v Hornorakouském Hallstattu v regionu Solnohradsko.

Cvičení s názvem KHD Übung Hallstatt 20013 mělo za cíl prověřit schopnosti a připravenost záchranných týmů Vodní záchranné služby Horního Rakouska (ÖWR), Červeného kříže, policie, hasičů, horské služby i letecké složky rakouské armády.

Potápěči vyhledávali oběti vlakového neštěstí

Po úvodním oficiálním zahájení a bezpečnostních poučeních byl vyhlášen první poplach. Tématem bylo vykolejení vlaku v oblasti přilehlé jezeru, tedy akce spojená se záchranou přeživších osob v této lokalitě a s vyhledáváním utonulých v Hallstattském jezeře.

Zatímco o raněné na břehu pečovali členové Červeného kříže, do hlubin jezera se postupně spustilo celkem 20 potápěčů, mezi něž patřili i dva čeští specialisté MUDr. Tomáš Dvořák a Mgr. Jaroslav Tůma. Jejich cílem bylo prohledat přidělenou oblast v hloubce 35 metrů a případné nálezy označit bójemi.

Záchranáře musel přepravit vrtulník

V průběhu již zahájené vyhledávací potápěčské operace byl vyhlášen poplach pro jednotky specialistů na záchranu na divoké vodě. Záchranáři tak dostali informace o nehodě posádky raftu s předem nezjištěným počtem osob. Do akce tak byl povolán i vrtulník, aby bylo možné všechny záchranáře přepravit do nepřístupné oblasti kolem celého toku řeky ústící do Hallstattského jezera.

Čeští záchranáři v akci    

Jelikož se jednalo o poměrně rozsáhlou pasáž, kterou bylo třeba pečlivě propátrat, byly v terénu postupně z vrtulníku spuštěny celkem 3 týmy záchranářů, jež si rozdělily řeku na tři úseky.

Do jednotlivých skupin se zařadili i odborníci z řad české Vodní záchranné služby. Jmenovitě Petr Michalík profesionální letecký záchranář, Radek Turin zdravotnický záchranář, Zita Šuttová a Adéla Černá obě vodní záchranářky se specializací na záchranu na divoké vodě.

Palubní jeřáb vrtulníku byl nutností

Velkou zkušeností pro všechny zúčastněné byla kooperace s vrtulníkem Bell 212 rakouské armády a využití palubního jeřábu, díky němuž bylo možné přepravit nejen záchranáře, ale i všechny figuranty zpět do bezpečí.

Koordinace celého výcviku byla perfektní a vše probíhalo přesně podle představ krizového plánování pro případ jakékoliv nehody v této oblasti. Cvičení se zúčastnilo celkem 160 osob, z toho 60 členů ÖWR a 6 členů VZS ČČK. Roli figurantů převzalo celkem 15 dobrovolníků.

Přítomnost týmu našich odborníků byla významným prvkem v rozvíjení a zkvalitňování spolupráce mezi oběma stranami a na základě osobních hodnocení jednotlivých členů skupiny i velkým zkušenostním přínosem.

Reklama

Výběr článků

Načítám