Hlavní obsah

Česká pirátská strana nebude vyjednávat o koalicích, rozhodli členové republikového výboru

Novinky, Vít Konečný

Členové republikového výboru Pirátů na zasedání v Ostravě jednomyslně schválili, že strana má vlastní identitu a nebude vyjednávat ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky ani do Evropského parlamentu o případných koalicích se žádnou politickou stranou či hnutím.

Foto: Česká pirátská strana (www.pirati.cz)

Piráti na zasedání republikového výboru v Ostravě v sobotu 11. května 2013.

Článek

Počátek jednání v sobotu ovládl Jiří Kadeřávek starší, otec iniciátora založení Pirátské strany v České republice, aktivní účastník protisovětských demonstrací v roce 1968 a aktivní podporovatel studentskému stávkovému výboru 1989 s přednáškou na téma Česká pirátská strana včera, dnes a zítra. Přednášky jsou tradiční náplní zasedání všemožných orgánů strany. Piráti tím dávají najevo právo na informace a svým členům i ostatním návštěvníkům tím doplňují odborné znalosti k aktuálním tématům pirátského hnutí.

Předseda Pirátů PhDr. Ivan Bartoš, PhD. přednesl hlavní návrh jednání republikového předsednictva. První bod se týkal zejména volebních koalic ve smyslu zákona o volbách do Parlamentu České republiky. Druhý bod usnesení je pouze konstatováním platného právního stavu podle volebního řádu a nenahrazuje ani nedoplňuje jeho stávající právní úpravu.

Jednomyslně schválené usnesení zní: „Republikový výbor zakazuje vést jednání o volební koalici a uzavírat o ní smlouvy pro nadcházející volby do Poslanecké sněmovny a Evropského parlamentu. Kandidátní listiny sestavuje krajské fórum na základě primárních voleb. Účast na kandidátkách České pirátské strany je otevřena i pro registrované příznivce, kteří podepíší demokratické minimum, přihlásí se k programu a utvoří si volební prezentaci. Kandidátní listiny tedy budou otevřené také nezávislým osobnostem a členům regionálních politických stran a hnutí."

Toto by měl být dostatečný signál pro voliče a příznivce Pirátské strany, že ani po 4 letech své existence neustoupila ze svých původních ideálů a dál se bude snažit transparentností, svobodou informací a ochranou soukromí zaujmout své místo na české politické scéně.

„Piráti jsou autentická politická síla nejen u nás, ale v dalších 50 zemích světa. Ostatní „zaběhnuté“ politické strany během čtyř let naší existence nakopírovaly velkou část našeho programu průhledného hospodaření státu, přímé demokracie i dalších bodů. Jako Piráti to samozřejmě podporujeme, ale jejich aktivita je bohužel v těchto bodech čistě populistická, pouze mediální nebo papírová. Nemá proto smysl vytvářet s těmito teoretiky jakékoliv koalice. Věříme, že nadcházející volby prověří aktuálnost i opravdovost Pirátské myšlenky. Do voleb půjdeme samostatně a věřím, že díky našim sympatizantům a ve finále voličům, kteří nás celou dobu sledují, uspějeme,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Druhý víkendový den se jako tradičně na pirátských akcích uskutečňuje řada workshopů a školení. Ty probíhají v Ostravě v restauraci Astoria. Současnými tématy jsou hlavně novela jednacího řádu, změna stanov a školení k sociální síti facebook.

Reklama

Výběr článků

Načítám