Hlavní obsah

Černobílé fotografie a originální šperky zvou na výstavu plnou snů

Novinky, Dana Ehlová

Černobílé fotografie Roberta Rohála a originální šperky Hany Palečkové – to jsou hlavní atributy výstavy nazvané Na perutích snů, která je do 10. června k vidění v prostoru galerie Kruh v zámku Rájec nad Svitavou.

Foto: Dana Ehlová

anděl s bělostnými křídly

Článek

Zatímco Robert Rohál zde představuje výběr ze své poslední tvorby, Hana Palečková prezentuje skleněné šperky zhotovené speciálně pro jarní a letní sezónu.

„S Hanou Palečkovou, která je mimořádně šikovná a umí navíc i krásné vitráže, nevystavuju poprvé. Jednak žijeme oba v Holešově, a tak se pokaždé domluvíme, jednak je fajn dělat výstavy ve dvou, protože je to možná zajímavější i pro samotné návštěvníky galerie. Ale hlavně je to pestřejší,“ říká Robert Rohál, který už léta vystavuje jen černobílou fotografii. 

V galerii Kruh lze spařit jak Rohálovu volnou tvorbu, tak ukázky z jeho tří kolekcí – Andělé kolem nás, Marlene a Komtesa. 

„Zpočátku jsem fotil a vystavoval jen reportáže, ale postupem času mě začala bavit stylizace. Proto tedy andělé s bělostnými křídly, proto dekadentní Marlene Dietrich, proto romanticky něžná Komtesa… Ty anděly jsem věnoval hlavně těm, kteří mi v životě kdy pomohli. K Marlene mě inspirovaly staré fotky této slavné divy. Komtesu jsem zase nafotil v renesančních šatech a vše nasnímal jako příběh ze zámku Doudleby nad Orlicí. Tam je ostatně tato kompletní kolekce instalována až do konce září. V galerii Kruh je z Komtesy jen malá ukázka. A protože je to celé vlastně takový sen, nese výstava název Na perutích snů,“ uvedl Robert Rohál.

Galerie Kruh je přístupná v turistické sezóně v provozní době zámku, tedy denně kromě pondělí. Vstup na všechny výstavy pořádané v galerii je zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám