Hlavní obsah

Čepičky na doma pro předčasně narozené děti malovaly osobnosti

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizace Nedoklubko tradičně slaví Světový den předčasně narozených dětí, který připadá na 17. listopadu. Vždy mu předchází tisková konference a odborná konference pro lékaře a sestry, setkání rodin předčasně narozených dětí a velký galavečer - ten se letos konal 1. listopadu na pražském Žofíně.

Foto: Radoslav Vnenčák

Čepičky na doma podpořila celá řada známých osobností, nechyběla Hanka Kynychová s dcerkami, ale ani Leona Machálková

Článek

V rámci galavečera byli oceněni nejlepší z oboru neonatologie. Nedoklubko poukazuje na problematiku nedonošených miminek a na špičkovou úroveň české neonatologie. Podílí se na prevenci předčasných porodů prostřednictvím projektu Pomáháme (ne)donošení, který podporuje výzkum MUDr. Michala Kouckého, Ph.D.

Předčasný porod je i dnes nejzávažnější porodnický problém a Nedoklubko se snaží zvýšit povědomí o této problematice a získat prostředky určené pro výzkum. Riziková skupina žen může získat možnost donosit své dítě blíže termínu, jejich miminka mohou získat cenný čas v děloze své maminky a tím i větší šanci na plnohodnotný život.

„Aby bylo možné dosáhnout snížení počtu předčasných porodů, je třeba problémům v těhotenství aktivně předcházet. K tomu, aby toto bylo možné, je třeba více vědět o chybných procesech, které v těhotenství mohou nastat,“ vysvětlil MUDr. Koucký, který aktuálně hledá do výzkumu ženy na úplném počátku těhotenství.

Další informace o projektu na www.nedoklubko.cz; registrace do výzkumu na www.nedoklubko.cz/pn/registrace.

Projekt Nursing Now je celosvětový k pozdvižení statutu a profilu ošetřovatelství. „Má zviditelnit význam sester, podpořit jejich vliv a maximalizovat jejich přínos pro společnost. Cílem je zlepšení zdraví populace,“ vysvětlila PhDr. Martina Šochmanová, MBA, prezidentka České asociace sester a náměstek ředitele pro ošetřovatelskou péči a kvalitu Institutu klinické a experimentální medicíny.

Projekt bude ukončen u příležitosti 200. výročí narození Florence Nightingale, anglické ošetřovatelky šlechtického původu.

Mnoho projektů spojuje také Nedoklubko a značku Pampers, společně vybavují nenonatologická centra malinkými plenkami Pampers Preemie Protection, ale letos se podařilo také vybavit centra pelíšky Neobed do inkubátorů.

„Cítím se na Žofíně velmi přirozeně, protože s Nedoklubkem sdílíme základní hodnoty. Partnerství je proto pro nás jasnou volbou,“ vysvětlil Zdeněk Řiháček z Procter & Gamble pro ČR a SR. Plenka pro miminka do dlaně má speciálně vyvinuté okraje, aby citlivou kůži miminek neporanila, aby netlačila na hadičky a sondy, které předčasně narozené děti musí mít.

Velmi milým projektem je Čepička na doma, který má za úkol podpořit maminku i miminko, když odcházejí z neonatologického centra domů.

„Čepičku dostává maminka na neonatologickém oddělení, když je děťátko propuštěno do domácí péče. Je to hezký dárek. A zároveň příslib, že se jde domů. V ten moment už je vše tak, jak to mělo být. Je to příslib nových začátků,“ vysvětlila smysl projektu výkonná ředitelka Nedoklubkoa Lucie Žáčková. A právě tyto čepičky, speciální dárky pro maminky a miminka, přišly pomalovat svými kresbičkami známé osobnosti.

Na Žofíně se v čele s Hankou Kynychovou, která sama předčasně porodila dvojčata Alexandru a Sofii sešli: tanečník Marek Dědík, operní pěvkyně Andrea Kalivodová, herečka Jana Bernášková a zpěvačka Leona Machálková a modelka a moderátorka Lucie Křížková.

Reklama

Výběr článků

Načítám