Hlavní obsah

Canisterapie: psí terapeuti léčí pacienty v Česku už 30 let

Novinky, Petra Ďurčíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canisterapie je české pojmenování pro psem asistovanou léčbu. Ta má velmi dlouhou historii. Její rozvoj v Česku začal po roce 1989. Přínos canisterapie od té doby využívají nejen nemocnice, domovy seniorů, ale i soukromé osoby.

Foto: ORIEM

MUDr. Jana Stodůlková se svou fenkou Fanynkou

Článek

V České republice se začala canisterapie ve větší míře využívat až po roce 1989. K průlomu v novodobé canisterapii došlo ale už v 70. letech minulého století.

„Americký dětský psychiatr Boris Levinson zcela náhodně zaznamenal, že přítomnost psa u práce s emocionálně narušenými dětmi funguje jako sociální katalyzátor. Zvíře napomůže vytvoření pozitivního vztahu dítěte k terapeutovi a potažmo pak k ostatním lidem. Boris Levinson tak otevřel dveře k dalším výzkumům na poli interakce člověk - zvíře. Nepočítal s hormonální odezvou, která je předmětem výzkumu vlivu canisterapie na lidské zdraví v následujících letech,” vysvětlila historické souvislosti Jana Stodůlková, která se ve své zlínské Ordinaci Integrované Medicíny (ORIEM) věnuje akupunktuře, homeopatii a canisterapii.

Blízký kontakt se psem pomáhá lidem jak s psychickými problémy, tak lidem s problémy na tělesné úrovni. „Canisterapie je absolutně sdílený moment kontaktu člověka se psem - human-dog bond. Při canisterapii se v mozku odehrávají neurofyziologické procesy. Tato metoda působení na člověka má proto dopad nejen na jeho mentální zdraví, vzájemný kontakt člověka se speciálně cvičeným a vedeným psem má vliv také na uzdravovací procesy na fyzické úrovni,“ vysvětlila Jana Stodůlková.

Terapie pomáhá například s rozvojem jemné i hrubé motoriky, při koncentraci, rozvíjí sociální cítění, upokojuje. Krátkodobý kontakt se psem pod vedením zkušeného psovoda dokáže člověka uvést do stavu absolutního klidu. Skvěle působí na hyperaktivní děti a dokonce i na děti, které mají ze psů strach.

Za vším stojí hormon lásky - oxytocin. „Dotýkám-li se psa a je-li mi to příjemné, vzbuzuje to u mne emoce. Emoce měřit neumíme, to je nemožné, ale při emoci dochází k měřitelným změnám v hladině určitých hormonů a přenašečů informací mezi nervovými buňkami. Po kontaktu se psem se hladina oxytocinu v krvi výrazně zvyšuje. Oxytocin má na svědomí řadu zdravotních benefitů. Od snižování krevního tlaku, útlumu bolesti až po lepší spánek. Díky němu se v těle odehrává celá řada blahodárných změn. Canisterapie touto cestou přináší jeden z nelékových způsobů, jak se cítit dobře. Čím jsou canisterapeutické návštěvy častější, tím více se upevňuje vylučování oxytocinu a nálada a zdravotní stav pacienta se mohou zlepšovat. Tak je možné si canisterapii představit za rámcem její oficiální definice,“ popsala Jana Stodůlková.

Canisterapeutický tým tvoří psovod a pes, kteří absolvovali canisterapeutické zkoušky, a tím získali oprávnění pracovat jako zdravotníci. Stejně jako služební nebo asistenční psi musí i canisterapeutický pes projít výcvikem na absolutní poslušnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám