Hlavní obsah

Bývalý pražský primátor Tomáš Hudeček vydává trojici knih o řízení a správě města

Novinky, Tomáš Kopečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exprimátor Prahy Tomáš Hudeček dokončil práci na trojdílné knize Řízení a správa města, kterou nyní vydává ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR). Na jeho webových stránkách jsou knihy veřejně dostupné. Knihy budou brzy k zakoupení v pražském CAMPu.

Foto: Jiří Kocourek
Článek

Kniha Řízení a správa města popisuje podstatu fungování měst a jejich správy s cílem pozvednout odbornost a posílit odpovědnost osob pohybujících se ve veřejné správě.

„Do sepsání knihy jsem se pustil poté, co se mi uvolnil čas a energie po skončení mého mandátu primátora hl. m. Prahy. Jejím prostřednictvím chci zvýšit povědomí o práci odpovědného správce města, poukázat na klíčové problémy, shrnout reformu politiky rozvoje území, kterou jsem měl příležitost v letech 2012 až 2014 na pražské radnici provádět, důkladně popsat problematiku krizového řízení milionového města opřenou o mé podrobné poznatky ze zvládnutí povodně v roce 2013, a to vše zasadit do obecnějšího rámce vývoje našeho světa, role nás lidí a našich rozhodnutí v něm,“ popisuje své motivy autor knihy Tomáš Hudeček.

Celý text je rozdělen do třech oddílů – zvaných knih – a to z důvodu velmi odlišných skupin čtenářů.

První kniha zasazuje fenomén měst do kontextu vývoje naší reality, přírody a společnosti. Je velmi odborným a hlavně hutným textem, který si od běžného čtenáře vyžádá extrémní množství času.

Druhá kniha podrobně popisuje podstatu lidských rozhodnutí a umisťuje je do řídících vrstev města – městské samosprávy a městské administrativy. Kniha je koncipována jako studijní opora pro studenty oborů urbanismu, geografie, architektury, managementu, městského inženýrství či veřejné správy a dalších.

Třetí kniha, případová studie Prahy, je populárně-naučným textem poukazujícím na největší problémy správy milionového města, na faktickou nemožnost řízení města způsobenou částečně obecnými trendy vývoje (popsanými v první knize), v Česku navíc posílenými špatně nastavenou legislativou a z ní pocházejícími příliš úzkými mantinely rozhodování (popsanými v knize druhé). Poslední část třetí knihy je věnována krizovému řízení města v době vyhlášeného krizového stavu a vychází z autorových zkušeností z dob povodní v Praze v roce 2013.

„Až na některé pojmy je každá ze tří knih samonosná. Obecně mohu říci, že první kniha je určena pro odborníky a mé kolegy na univerzitách a ve výzkumu, druhý díl ocení (nejen mí) studenti a třetí část může jít v klidu do rukou laické veřejnosti. Budoucím správcům měst – primátorům, zastupitelům, ale i úředníkům a obecně všem ve veřejném životě zainteresovaným lidem, si však dovoluji doporučit knihy všechny, i třeba pročtené v opačném pořadí,“ dodal Tomáš Hudeček.

Kniha je dostupná na http://www.iprpraha.cz/knihovna v sekci IPR jako spoluautor.

Výběr článků

Načítám