Hlavní obsah

Brno získalo ocenění za janáčkovský festival

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní divadlo Brno získalo Cenu Výboru Jednoty hudebního divadla za významný počin v této oblasti umění.

Foto: Archiv NdB

Káťa Kabanová

Článek

Festival Janáček Brno je pro město v zrcadle Evropy a světa zvlášť významnou akcí. Koná se jako bienále, reputace a věhlas se stále bohatší přehlídkou a prezentací Janáčkových operních děl je výrazná, pevně již usazena v širokém povědomí hudební a kulturní veřejnosti.

Současnou koncepci a realizaci festivalu Janáček Brno ocenili nyní čeští operní profesionálové. Cenu Výboru Jednoty hudebního divadla za významný počin v oblasti hudebního divadla převezmou ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser a umělecký šéf Janáčkovy opery NdB Jiří Heřman. Stane se tak před některým z operních představení přímo v Brně.

Záměr zveřejnili zástupci Jednoty hudebního divadla v pondělí 6. listopadu při hodnocení právě ukončeného Festivalu Opera 2017 

Význam podpory festivalu vedením města zdůraznil ředitel NdB Martin Glaser. „Myslím, že tu cenu by si zasloužil i náš zřizovatel, tedy město Brno. Bez zásadního impulsu v podobě adekvátního rozpočtu festivalu, bychom se do první ligy zkrátka nedostali. V umění je to totiž s náklady podobné jako ve sportu... Janáčka nám ovšem nikdo nevezme, leda bychom se o obrovské možnosti, které jsou s jeho jménem spojeny, připravili sami vlastní nečinností. Věřím, že úžasný program festivalového ročníku 2018, který zveřejníme příští týden, dokáže, že náš festival získal ocenění právem.“

NdB zveřejní program 6. ročníku festivalu Janáček Brno 2018 v pondělí 13. listopadu za účasti primátora statutárního města Brna Petra Vokřála a jeho náměstka Matěje Hollana v divadle Reduta před koncertem z cyklu Preview. S repertoárem od I. Stravinského, L. Janáčka a B. Martinů se spolu s Brno Contemporary Orchestra a dirigentem Pavlem Šnajdrem představí klavíristé Jan Jiraský, Daniel Weisner a herci Soňa Červená, Štěpán Kaminský a Petr Bláha. 

Hlavním cílem festivalu Janáček Brno je připomenutí a další rozvoj uměleckého odkazu velkého světového skladatele, který svůj život a uměleckou činnost spojil s městem Brnem. Základní dramaturgickou linii festivalu je prezentace pozoruhodných inscenací především Janáčkových oper předními zahraničními scénami a výraznými domácími uměleckými počiny. Stejně tak konfrontace pojetí Janáčkova díla významnými uměleckými osobnostmi. V roce 2016 navštívilo festival přes 9700 diváků.  

Reklama

Výběr článků

Načítám