Hlavní obsah

Brno hledá projektanta koncertního sálu

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Koncertní sál v Brně – Janáčkovo kulturní centrum, je letitým snem hudbymilovného publika, nejen z Brna, ale i z širokého okolí. Město nyní hledá projektanta Sálu pro Brno. Vypsány byly kvalifikační podmínky veřejné soutěže na dodavatele projektové dokumentace.

Foto: vizualizace Atelier M1

Článek

Pro Filharmonii Brno má realizace projektu podporovaného řadou významných osobností, zásadní význam. Více než stočlenné těleso evropské úrovně zkouší ve stísněných nevyhovujících podmínkách. Janáčkovo divadlo, kde koncertuje, nemá potřebné akustické podmínky.

Cesta k realizaci projektu sálu na rohu Besední a Veselé ulice, který nabídne kapacitu 1250 míst a akustické parametry nejvyšší světové úrovně, opět o něco postoupila. Proklamovanou snahou je zahájení výstavby na konci roku 2017, aby plynule navázala na první etapu, kterou je stavba podzemních garáží.

Dalším důležitým krokem je výběr projektanta. Brněnští radní schválili Odůvodnění veřejné zakázky na dodavatele projektové dokumentace pro nový koncertní sál. To umožnilo vyhlásit veřejnou zakázku – kvalifikační kolo na projektanta stavby. Ten navrhne dispoziční řešení celého vnitřku budovy, a především samotný sál: tvar, velikost, rozmístění sedadel, odhlučnění, materiály obkladů atd.

Dodavatelem dokumentace se má stát tým odborníků a autorizovaných osob. Nejen projektantů a architektů, ale zejména odborníků na akustiku.  Specifický a velký moderní projekt, který výrazně překročí hranice regionu, vyžaduje maximální pozornost a péči. Posledním sálem s kapacitou přes tisíc osob vybudovaným před sto lety, je Smetanová síň Obecního domu v Praze.

Přihlášky do soutěže možno podávat do 27. června 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám