Hlavní obsah

Brněnskou zoo obohatilo mládě lemura tmavého

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncem března se v Zoo Brno narodil lemur tmavý, poloopička původem z Madagaskaru, tak jako všichni lemuři. Rodiče jsou Jeník a Magdalenka a chovatelé se domnívají, že jejich potomek asi bude samička. Mládě je vitální a vypadá zdravě.

Foto: Zoo Brno

Matka s potomkem

Článek

Lemur tmavý je podle IUCN (Mezinárodní svaz ochrany přírody) zařazen mezi zranitelné druhy (kategorie Vulnerable). Ze všech lemurů je nejvíce sexuálně dimorfní. Samec je obvykle celý černý, případně tmavohnědý, samička je světle hnědá až rezavá.

Srst je jemná a hustá. Lemuři si ji pročesávají takzvaným hřebínkem, tvořeným spodními řezáky a špičáky. Na všech prstech mají ploché nehty s výjimkou druhého prstu na zadních nohách, kde je místo nehtu dlouhý rozeklaný dráp.

Lemur tmavý žije v tlupách o 4 až 15 jedincích, které vždy vede dominantní samice. Jsou to všežravci, převážná část stravy je však rostlinná. Konzumují nektar, plody, semena, listy, hmyz a někdy i malé obratlovce. V dospělosti dosahují hmotnosti 2 až 2,5 kilogramu. Dožívají se 20 až 25 let.

V brněnské zoologické zahradě jsou k vidění kromě lemura tmavého i jeho blízcí příbuzní lemur kata (5 samců), lemur běločelý (samec Karlík) a vari černobílý (sestry Aliku a Antanu).

Reklama

Výběr článků

Načítám