Hlavní obsah

Brněnské Divadlo Radost slaví 70 let od svého založení

Novinky, Jaroslav Štěpaník

25. října 1949 zahájilo profesionální činnost v bývalém kině Orania na Bratislavské ulici Loutkové divadlo Radost. Zakladatelem a prvním ředitelem byl významný loutkář a pedagog Vladimír Matoušek.

Foto: Divadlo Radost, archiv
Článek

Spoluiniciátorem projektu profesionálního loutkového divadla v Brně byl Dr. František Tenčík, vedoucí odboru estetické výchovy Výzkumného ústavu pedagogického. Na vývoj divadla měli v historii zvlášť významný vliv tři režiséři, kteří vytvářeli jeho osobitou tvář: Josef Kaláb, Jiří Jaroš a Pavel Vašíček.

Je však třeba připomenout i jejich následovníky – Karla Brožka, Josefa Kroftu a zejména Petra Kracika, kteří v Radosti působili krátce. Režisérka Zoja Mikotová naopak nastoupila do angažmá hned po absolvování JAMU a za deset let svého působení měla na kontě nemálo inscenací, v nichž plně projevila svůj vztah k tvorbě pro děti. (S Radostí příležitostně spolupracuje nadále).

Od roku 1994 formuje tvorbu i směřování divadla ředitel a režisér Vlastimil Peška. Převzal a plně ozvinul program repertoáru pro všechny věkové kategorie diváků. Ve shodě se svým programem hudebně zábavného divadla konstituoval soubor pěvecky i instrumentálně znamenitě disponovaný, schopný zvládnout širokou škálu výrazových prostředků.

V posledním období bylo tak možné realizovat i velmi ambiciozní projekty. Divadlo má každou sezónu na repertoáru zhruba 25 inscenací pro široký okruh publika, a to dokonce od inscenací 1+ (tzv. „miminí divadlo“) až k představením pro mládež a dospělé publikum. Od roku 2016 má Divadlo Radost dalšího kmenového režiséra, od letošní sezony i nového uměleckého šéfa Michala Sopucha a dramaturga Pavla Trtílka.

Divadlo připomene své výročí 8. listopadu premiérou pohádky Josefa Kainara Zlatovláska, která byla za celou dobu existence scény její nejčastěji uváděnou inscenací. Na repertoáru se objevila třikrát, nyní to bude počtvrté. 8. 11. v 18 hodin bude v Muzeu loutek zahájena výstava připomínající inscenace, osobnosti i události divadla. Promítnut bude dokumentární film o Divadle Radost.

U příležitosti výročí bylo vydáno nové CD – audiokniha Nové příběhy pejska a kočičky a DVD Písničky pro mrňousky. Písničky doprovází krátká videa pro nejmenší diváky Radosti, kteří navštěvují miminí představení. Na dvě publikace k historii Divadla Radost (50 let Radosti a Radost od padesáti do šedesáti) navazuje „Radost od šedesáti do sedmdesáti“, připravená k letošnímu jubileu. Do dalších let vstupuje divadlo s novým designem, brzy se objeví nové webové stránky, od listopadu nové logo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám