Hlavní obsah

Bořetice dohodovaly a už připravují noční otevřené sklepy

Novinky, Veronika J. T. Nováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třídenní, potažmo pětidenní hodování mají za sebou v Bořeticích. Od stavění máje přes předhodovní zpívání až po zavádku a půlnoční překvapení si krojovanou tradici nenechaly ujít stovky místních i turistů.

Foto: Obec Bořetice

Pozvánka na noční otevřené sklepy.

Článek

Mája, hlavní symbol hodů i předmět soupeření mezi moravskými obcemi, který do dálky dává všem v okolí najevo, kde se právě hoduje. Ta letošní bořetická se stavěla v pátek 2. srpna a místní chasa se za ni stydět opravdu nemusí. Měří úctyhodných 25 metrů a padesátka mužů ji stavěla téměř dvě hodiny.

Sotva byla mája postavena, už pod ní bylo veselo. Sobotní den totiž patřil poměrně nové tradici - předhodovnímu zpívání. „Je to asi deset let, kdy jsme si řekli, že bychom rádi naše hody něčím zpestřili, a napadlo nás právě toto posezení u muziky, aby se místní mohli sejít a zklidnit, popovídat si. Je to komornější akce, takže tu svým způsobem odpočíváme,” popsal akci místostarosta Jiří Michna.

Během večera letos vystoupili Mužáci z Němčiček, mužský soubor Dobrý ročník z Velkých Bílovic, místní Svodničan a cimbálová muzika Mládí z Čejče. A i když je akce primárně určena místním, u stolů jste mohli potkat přespolní z okolních obcí i z velkých dálek.

Neděle už patřila samotným hodům. Po požehnání pana faráře se dívčí část chasy odebrala domů, aby se řádně připravila na průvod, pánové obcházeli obec dům od domu a zvali na sólo. Chasa sešla u první stárky, odkud vyšel dlouho očekávaný průvod. Ten letos čítal dvacítku párů a bezpočet krojované drobotiny. Průvod končil na sóle pod májů, kde se vítali přespolní chasy z blízkého i vzdálenějšího okolí a zábava při dechovce pak pokračovala až do pozdních nočních hodin.

Po nedělní hodové zábavě bylo potřeba načerpat síly na další den. Ten pro chasu začal po třetí hodině odpolední, kdy se začala scházet u prvního stárka. Do krojového průvodu dívky v pondělí tradičně oblékají černé nebo tmavé sukně, které se v Bořeticích odjakživa nosily na největší svátky. V rámci hodů je největším svátkem právě pondělí, kdy se v podvečer pod májů tančí a hlavně zpívá zavádka.

Text zavádky se každý rok mění podle aktuálního dění v obci i v celé republice. A především pak podle zvolených stárků, kterým je vždy věnováno několik veršů. Na konci zavádky se první stárka a celé hody odevzdávají do rukou starých stárků a v úterním průvodu pak právě oni půjdou v přední linii.

Kromě běloskvoucích sukní a starých stárků s turkiniskem je úterní průvod typický nepřeberným množstvím mladých rodin s dětmi, které na sebe také oblékly kroj. Všem tak bylo jasné, že o budoucí chasu je v Bořeticích řádně postaráno.

Letošní třídenní hodování v Bořeticích se neslo v duchu krásného počasí, nezvyklého množství přihlížejících turistů a skvělé atmosféry.

Tu slibuje i první ročník Svatovavřineckých nočních otevřených sklepů, které odstartují ani ne týden po hodech - v sobotu 10. srpna od 16:00 do 24:00 hodin. Do akce se zapojili vinaři z Kravihorské republiky, kteří připravují k degustaci své nejlepší vzorky.

Unikátní zážitek jistě nabídne i možnost přespání ve stanech na místním letišti. Samozřejmostí je pak bohatý doprovodný program.

Další informace na www.boretice.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám