Hlavní obsah

Bílovecký zámek vstupuje do své jubilejní sezony s novinkami na návštěvnické trase

Novinky, Lenka Hatlapatková

Příprava jubilejní 10. sezony bíloveckého zámku je v plném proudu, návštěvníci se mohou těšit na mnoho novinek. Zámecké brány se otevřou v sobotu 13. června a v časech od 14, 15, 17 a 18 hodin budou probíhat už i prohlídky.

Foto: Archiv bíloveckého zámku
Článek

V průběhu desetiletí prošel zámek neuvěřitelnou proměnou, prázdné sídlo se nejen pomalu plní mobiliářem, ale vznikl zde i prohlídkový okruh v pokojích bývalých šlechtických majitelů – hraběcí rodiny Sedlnitzkých – a několik krásných expozicí. To vše vidělo již přes 60 tisíc lidí

„Několik let je zde k vidění například zámecká kaple sv. Hyacinta s náhrobky majitelů zámku, apartmán poslední šlechtické majitelky zámku hraběnky Hermíny Balbíny Sedlnitzké z Choltic nebo různé expozice. Nově se nám nyní podařilo prodloužit prohlídkovou trasu o pokoj baronky Margarety Sedlnitzké, rozené von Eichendorff, spisovatelky a básnířky, která do Bílovce často zajížděla ve 20. letech minulého století. Ve velké jídelně zámku příchozí od letošní sezony uvidí také repliky původních zámeckých dveří, které se do zámku vrátily po 75 letech a zbrusu novou historickou instalaci včetně porcelánu, broušeného skla a dobového prostírání,“ láká návštěvníky zdejší kastelán Eduard Valeš.

„Součástí zámecké prohlídky jsou také expozice Lov a myslivost v proměnách doby, expozice historických kol Bílovecké Šlapátko, expozice historie bíloveckého kina a od letošní sezony také výstava obrazů světoznámé malířky Rosany de Montfort. Nově vzniká expozice rovněž ve sklepení zámku, která bude věnována nejstarším dějinám tohoto krásného šlechtického sídla. Nebudou zde chybět ani artefakty nalezené při zdejších archeologických výzkumech,” doplnil kastelán.

Nádvoří, které původně kryly nevzhledné betonové panely prošlo také velkou proměnou a propojilo se s letním kinem, aby sloužilo široké veřejnosti. V průběhu desetiletí zámek dostal novou fasádu, okna, některé pokoje byly nově vymalovány, vracejí se zde parkety a repliky původních dveří.

„Jsme velmi rádi, že se nám daří zámek postupně opravovat a zpřístupňovat. Díky opravenému nádvoří a letnímu kinu zde vznikl nádherný prostor pro pořádání nejrůznějších kulturních akcí pro veřejnost, které jsou hojně navštěvovány,“ uvedla Renata Mikolašová, starostka města Bílovce.

„Fakt, že se o tuto památku nejen město, ale především kastelán Eduard Valeš, opravdu starají, ocenily i významné šlechtické a továrnické rody, jejichž zástupci k nám zavítali. Navštívila nás například hraběcí rodina Sedlnitzkých z Choltic, kníže Thun und Hohenstein s rodinou, hrabě Tenczin nebo paní Bancalari – dcera posledního továrníka Salchera, vnuci bíloveckého továrníka Glasera nebo pan profesor Felix Beck z Londýna a jiní,” dodala starostka.

Při příležitosti zahájení zámecké sezony připravila zámecká divadelní společnost krátkou historickou frašku z roku 1730 s názvem Velmi těžký den architekta Gansse. Diváci uvidí, jak se mladý krnovský stavitel Georg Friedrich Ganss snaží přesvědčit majitele bíloveckého panství barona Karla Sedlnitzkého o důležitosti přestavby jeho požárem poškozeného zámku... Baron však není na nějaké "novoty" zvědavý… Zbytek děje už nesmíme ani naznačovat. Vstupné do zámku bude dobrovolné.

Reklama

Výběr článků

Načítám