Hlavní obsah

Bílovecký dům dětí a mládeže získal na boj s COVID-19 pět nových šicích strojů

Novinky, Lenka Hatlapatková

Dům dětí a mládeže v Bílovci se stal jedou z organizací, která se velmi rychle zapojila do pomoci potřebným. Vznikl zde jedenáctičlenný tým lidí, který během uplynulých několika týdnů našil přes tisíc roušek pro místní nemocnici, hasiče, domov s pečovatelskou službou, seniory, ale i další obyvatele.

Foto: archiv DDM Bílovec
Článek

Zpočátku šily ženy z bíloveckého DDM roušky na vlastních a zapůjčených šicích strojích. Rychlá pomoc Nadace ČEZ na boj s COVID-19 ve formě finančního příspěvku 47 tisíc korun však umožnila zakoupení pěti nových šicích strojů. Ty se od chvíle, kdy byly do Bílovce přivezeny, takřka nezastavily.

„V prvních dnech po vyhlášení nouzového stavu byl tlak na potřeby roušek obrovský. Proto jsme se rozhodli našemu zřizovateli – městu Bílovec – pomoct. Kdo měl doma šicí stroj, přinesl ho, a pustili jsme se do práce. Ostatní zaměstnanci a dobrovolníci měřili, stříhali, žehlili a balili. Pro zvýšení produktivity jsme však potřebovali více švadlenek, respektive šicích strojů. Prostřednictvím sociálních sítí jsme proto požádali širokou veřejnost o jejich zapůjčení a jsme velice vděčni za to, že se našli lidé, kteří nám stroj zapůjčili. Přibyly tak další dva šicí stroje,“ popisuje úžasnou bíloveckou symbiózu v pomoci potřebným ředitelka DDM Bílovec Tamara Knoppová.

„Když jsme se však dozvěděli o grantu Nadace ČEZ na boj s COVID-19, neváhali jsme a zkusili jsme štěstí. Byli jsme doslova překvapeni, jak rychle nadace reagovala. Už týden po podání žádosti jsme věděli, že jsme získali 47 tisíc a okamžitě jsme řešili nákup nových šicích strojů,” doplnila.

Zaměstnanci DDM Bílovec i dobrovolníci, kteří sem denně chodí pomáhat, budou roušky šít ještě určitě několik týdnů, a to nejen pro seniory a členy záchranných složek, ale i pro děti, které by se podle posledních plánů vlády, měly od konce května postupně začít vracet do škol i některých kroužků.

„Jakmile pomine potřeba po rouškách, šicí stroje nebudou u nás zahálet. Už teď jsme rádi, že díky této dotaci budeme moci otevřít například kurzy šití pro mládež i dospělé,“ dodala Tamara Knoppová.

„Jak se říká: kdo rychle dává, dvakrát dává. A to v současné situaci platí dvojnásob,“ uvedla starostka města Bílovce Renata Mikolašová. „Jsme velmi rádi, že máme v Bílovci tolik ochotných lidí, kteří se takřka okamžitě zapojili do různých forem pomoci v boji s tímto neviditelným nepřítelem. K nim patří také ředitelka DDM Bílovec Tamara Knoppová, její tým zaměstnanců i dobrovolníci, kteří přiložili ruce k dílu. Díky rychlé reakci domu dětí a mládeže, a ještě rychlejší reakci Nadace ČEZ, však mohou tuto pomoc vykonávat za mnohem lepších podmínek – na šicích strojích DDM, které budou jistě dobře sloužit ještě mnoho let.“

Nadace ČEZ na boj s COVID-19 během dvou týdnů podpořila přes 650 projektů za více než 30 milionů korun. Pomoc šla nejen na nákupy šicích strojů a materiálu na výrobu roušek, ale na podporu výroby ochranných štítů pro záchranné složky, rozvozy léků a jídla seniorům, nákup ochranných pomůcek a další. Zmírnit dopady epidemie koronaviru pomáhají především drobné kroky neziskových organizací, měst a obcí. Právě jim Nadace ČEZ poskytla finance v rámci bleskové Krizové pomoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám