Hlavní obsah

Bílovec postaví ve Staré Vsi indiánské týpí a v Lubojatech dětské hřiště

Novinky, Lenka Hatlapatková

Bílovec na konci loňského roku vyhlásil nultý ročník takzvaného participativního rozpočtu, který již zná i svého vítěze. Stal se jím projekt, jehož prostřednictvím vyroste ještě letos na zahradě Základní školy ve Staré Vsi pravé indiánské týpí.

Foto: Jiří Velký

Ilustrační foto

Článek

Projekt v hodnotě 150 tisíc korun zpracoval a přihlásil Richard Ocásek, který měl v hlavně hned několik nápadů, které by pomohly rozvoji města i okolních obcí.

„Rozhodoval jsem se mezi čtyřmi náměty, nakonec jsem podal projekt na indiánské týpí. Zahrada naší školy ve Staré Vsi není totiž vybavena tak, jak by ve 21. století být mohla. Dlouho se zde neinvestovalo. A protože s dětmi chodíváme na Jarošův statek do Studénky, kde mají nejen koně, ale i toto týpí, nechal jsem se inspirovat. Týpí může sloužit nejen na hraní, ale i jako venkovní učebna nebo jako místo pro mezigenerační setkání dětí a rodičů či prarodičů, a to takřka po celý rok,“ popisuje Richard Ocásek výhody týpí, jehož průměr bude osm metrů a výška také osm metrů.

Do nultého ročníku participativního rozpočtu města Bílovec byly přihlášeny celkem čtyři projekty, dva byly vybrány do finálního kola, v němž o vítězi měli rozhodnout občané.

„Prezentace těchto dvou projektů měla proběhnout prostřednictvím našeho zpravodaje a lidé měli na jaře hlasovat v místních částech ve školách a pak v naší knihovně na náměstí,“ vysvětluje formu hlasování o vítězných projektech starostka města Renata Mikolašová.

„Jenže pak přišel nouzový stav a vše se zastavilo. Měli jsme dvě možnosti. Buď vše oddálit a zvolit nový termín na podzim, navzdory tomu, že jsme netušili, jak bude situace za pár měsíců vypadat. Nebo podpořit oba projekty bez hlasování. A jelikož víme, že když se cokoli oddaluje, není to dobré, rozhodli jsme se pro druhou variantu. Oba projekty však byly navrženy na maximální částku, která byla z rozpočtu města pro participativní rozpočet vyhrazena, vybrali jsme tedy jeden, a tím se stalo indiánské týpí. Druhý projekt, výstavbu dětského hřiště v Lubojatech, jsme však podpořili přímo z rozpočtu města částkou 100 tisíc korun,“ pokračuje starostka.

Místní část Lubojaty tak bude mít díky navrhovatelce Pavle Solnické v blízké době dětské hřiště.

„Maminkám v obci již delší dobu chyběl veřejný prostor pro vzájemná setkávaní a smysluplné tráveni volného casu s malými dětmi. Když mě manžel upozornil na možnost zapojit se do participativního rozpočtu, s podporou místních maminek jsem podala projekt na vybudování dětského hřiště v Lubojatech,“ říká Pavla Solnická, maminka dvou malých dětí, které se již na nové hrací prvky moc těší.

A jak Pavla Solnická, tak i Richard Ocásek již nyní přemýšlejí nad dalšími návrhy.

„Jsme rádi, že se nám podařilo schválit oba projekty. Třetí projekt s názvem Ráfovy zahrady, který přesáhl svým rozsahem participativní rozpočet, jsme zařadili do plánu rozvoje města. A stejně tak zvažujeme budoucí využití i čtvrtého projektu, bikrosové trati,“ vysvětluje Renata Mikolašová s tím, že jediné, co vedení města mrzí, že si při nultém ročníku nevyzkoušeli samotné hlasování. „Věříme, že v příštím roce, kdy vyhlásíme oficiální první ročník participativního rozpočtu, už vše proběhne tak, jak má,“ dodala starostka.

Reklama

Výběr článků

Načítám