Hlavní obsah

Berounští se nedočkali, vysněná tramvaj nepřijela

Novinky, Patrik Pařízek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes třicet minut vyhlíželi na náměstí účastníci první tramvaj, která měla do Berouna přijet. Šestý květnový den se tu od 14 hodin konal netradiční happening. Ten přilákal mladší i starší generaci.

Foto: fispa

Cestující čekali vedle kolejnice

Článek

Ve 14 hodin se otevřela vrata Jenštejnského domu a ven vyšli účastníci v kostýmech. Dorazili do středu náměstí, kde se seřadili vedle připravené kolejnice. Posléze se k nim přidal průvodčí Berounské elektrické dráhy, který cestujícím rozdal jízdenky. Všichni začali vyhlížet tramvaj.

Po delší době začli být nervózní. Tramvaj ne a ne přijet. Pan Rynda sledoval netrpělivě staré kapesní hodinky, které už od rána ukazovaly půl sedmé. Začínal být nedočkavý. Dále na tramvajovém ostrůvku čekaly dvě slečny. Podle jejich slov směřovaly na Plzeň. Určitě na delší dobu, když měly také kufr, plný samých důležitých drobností.

Na náměstí čekala ještě jedna slečna. Podle historického kostýmu, který měla na sobě, bych ji tipoval na herečku berounského divadla. Poslední v řadě byly ještě děti ze školní družiny. Paní vychovatelka je také vzala na výlet za město. Vždyť bylo krásně.

Po delší době, kterou si účastníci zpestřili tancem na náměstí za zvuku starého gramofonu, se musel průvodčí omluvit, že tramvaj nedorazí. Nevěděl, zda došlo k nějaké nepříjemnosti na trati, nebo to bylo způsobeno tím, že se mu zastavily hodinky. Cestující rozhořčení na nejvyšší možnou míru z nástupiště odešli. Museli jet vlakem…

Happening připravilo berounské muzeum. Inspirací byla historická pohlednice ze série Beroun v budoucnosti, na které jsou vidět na náměstí tramvaje. "K naplnění této futuristické vize nikdy nedošlo. Splnili jsme tedy přání našich pradědečků alespoň tímto happeningem," říká Klára Pilíková z Muzea Českého krasu.

Více informací o akci, fotografie a video naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám