Hlavní obsah

Archiv města Ostravy otevřel své brány zájemcům o historii

Novinky, Josef Zajíc

V neděli 9. června od 9.30 do 16.30 hodin byli všichni pracovníci Archivu města Ostravy, včetně ředitelky PhDr. Blaženy Przybylové, připraveni provést návštěvníky a zájemce všemi místnostmi archivu a předvést všechna nej, která Archiv města Ostravy nabízí.

Foto: Josef Zajíc

Den v Archivu města Ostravy. O děti bylo postaráno. 9.6.2013

Článek

Návštěvníků, kteří v neděli 9. června Archiv města Ostravy navštívili, se ujali pracovníci archivu, aby zájemcům ukázali zákoutí a skvosty, které se v klimatizovaných místnostech nacházejí.

Návštěvníci se podívali do knihařské dílny, kde zúčastněným bylo vysvětleno, jak se postupuje v případě archiválií, které je třeba opravit nebo zcela zrekonstruovat. Mistr knihařské dílny předvedl naprosto zdevastovanou knihu a naznačil postupy a kroky, jak a jakými prostředky je možné knihu dát do téměř původního stavu. Na jedné z matričních knih, která byla po povodních 1997 zcela zdevastovaná, pracoval tři roky. Z 1500 stran bylo jen 12, které nemusel rekonstruovat.

Fotodokumentace a fotoarchiv byla další místnost, kterou si návštěvníci prohlédli. Zde pracovnice zmíněného oddělení získává historické fotografie, které dále zpracovává. Také sama dokumentuje současnost pro budoucí generace.

Chodbami a místnostmi, kde jsou archiválie uloženy, se návštěvníci se svým průvodcem dostali do badatelny archivu, kde byly k vidění exponáty těch největších nej. Návštěvníci mohli spatřit největší knihu, nejhrubší úřední knihu, kterou je živnostenský rejstřík volných a řemeslných živností Okresního úřadu v Moravské Ostravě z let 1907 - 1922. Obsahuje 3360 zápisů a její tloušťka je 12 cm. Nejtěžší kniha váží 11,80 kg. Nejstarší číslo novin pro Ostravu vyšlo 3. července 1880. Nejstarší dochovaná účetní kniha zachycuje Registr příjmů a vydání začínající rokem 1663.

K vidění bylo pečetidlo i největší podrobná mapa Moravské Ostravy v měřítku 1:2000 zachycující mimo jiné i Slezskoostravský hrad nad soutokem řeky Lučiny a Ostravice. Přítomné děti si zasoutěžily a získali krásné pexeso i dárky s logem Ostravy.

Podle ředitelky Archivu města Ostravy PhDr. Blaženy Przybylové navštívilo v neděli archiv něco přes sto zájemců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám