Hlavní obsah

Annín bude hostit 5. Mezinárodní sklářské sympozium na téma Ruce podané k přátelství

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos se již popáté od pátku 18. října do neděle 20. října setkají na Mezinárodním sklářském sympoziu v Anníně u Sušice mladí sklářští umělci z různých zemí. Tato podzimní sklářská setkání se stala již tradicí a každoročně lákají do annínského údolí stovky návštěvníků. Vstup na sympozium je zdarma.

Foto: foto z archivu PhDr. Jitky Lněničkové

Annín u Sušice bude hostit páté mezinárodní sklářské sympozium

Článek

Páté mezinárodní sklářské sympozium v Anníně bude zahájeno v pátek 18. října v 9.30 hodin, kde se sejdou studenti sklářských oborů z OA, SOŠ a SOU z Třeboně a Sklářské školy ze Zwieselu.

Tématem letošního ročníku jsou Ruce podané k přátelství. Jako každý rok půjde až do neděle o experimenty s technikami a dekory a neopakovatelné momenty tvůrčího procesu.

Páté podzimní sklářské setkání na Šumavě 

Sympozium je pro veřejnost přístupné v pátek a v sobotu od 9.30 do 17.30 a v neděli od 9.30 do 16 hodin.

„První takové setkání se uskutečnilo v roce 2015 a bylo zaměřené jen na broušené dekory. O rok později, když se po desítkách let v Anníně znovu rozhořel oheň ve sklářské peci, tak zde již mladí designéři realizovali své projekty v huti i v brusírně a dalších provozech. A tak tomu bylo i v dalších letech.

Studenti středních i vysokých sklářských škol zde vždy mají volné tematické zadání, které ve svých pracích ztvárňují. V tomto roce by měli podle svých představ v užitkovém skle či volné tvorbě vyjádřit téma Ruce podané k přátelství. A tak návštěvníci uvidí, jak se již připravené projekty studentů sklářských oborů z Obchodní akademie, Střední odborné školy, Středního odborného učiliště z Třeboně a ze Sklářské školy (Glasfachschule) ze Zwieselu proměňují v reálné skleněné předměty. Při uskutečňování jejich představ jim pomáhají zkušené a šikovné ruce sklářů a brusičů ze Šumavy. Z propojení řemeslné zkušenosti a mladé invence vznikají krásné věci," uvedla kurátorka sympozia PhDr. Jitka Lněničková.

A jako obvykle na sympoziích je to o pokusech s novými postupy, kombinacemi technik, dekory apod. „Jsou to chvíle napětí, jak vše dopadne. Sympozia jsou o hledání a to, co se na nich děje, je zcela neopakovatelné a nesdělitelné. Tyto jedinečné chvíle napětí a dramatických momentů zde má příležitost vidět každý, protože sympozium je po celou dobu konání otevřené veřejnosti," dodala Lněničková.

Bohatý doprovodný program 

V pátek od 16 hodin proběhne komentovaná prohlídka Sklářského muzea Annín s důrazem na nové exponáty (Jitka Lněničková).

Sobotní program nabídne od 11 hodin komentovanou prohlídku románsko-gotického kostela a kostnice na Mouřenci (Lukáš Milota), ve 13 hodin komentovanou prohlídku nově rekonstruované pohřební kaple rodiny Schmidů (Lukáš Milota). Od 14 hodin to bude komentovaná prohlídka Sklářského muzea Annín (Jitka Lněničková), a v čase od 10 a od 13 hodin zájemci uvidí ukázky techniky lidové podmalby na skle (Jitka Lněničková a Marie Kubalíková).

Nedělní program nabídne od 10.30 hodin komentovanou prohlídku rekonstruované pohřební kaple rodiny Schmidů (Lukáš Milota), od 13 hodin proběhne prezentace rekonstrukce výroby pateříků na Pateříkové Huti u Javorné (Eva Hof-Krocová).

Sympozium se uskutečňuje s podporou Dispozičního fondu EU – Evropský fond pro regionální rozvoj a ve spolupráci Národní turistické centrály Šumava a Sklárny Annín.

Další informace na www.annin-glass.cz 

Reklama

Výběr článků

Načítám