Hlavní obsah

Ani podvacáté se purkrabí Půta nepoučil a opět zkameněl

Novinky, Pavel Reichard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podvacáté měl správce hradu Loket, purkrabí Půta šanci napravit se. Ani tentokrát ji nevyužil a stihl ho trest, který mu osud předurčil. Vlastně ani ne tak osud, jako diváci. Při dvacátých Slavnostech purkrabího Půty totiž dostali právě návštěvníci šanci rozhodnout, jak středověká pověst dopadne.

Foto: Pavel Reichard

Skupina historického šermu Burdýři předvedla vtipné představení ze života pirátské bandy.

Článek

Purkrabí loketského hradu Půta byl údajně vydřiduch a padouch, kterého proklela chudá bylinkářka. Šlechtic bez srdce pak sám zkameněl. Tentokrát mohlo vše dopadnout jinak a diváci mohli hlasováním ovlivnit další vývoj příběhu. Přidrželi se však původní verze a vše dopadlo stejně jako v patnáctém století.

Slavnosti purkrabího Půty jsou na hradě Loket již tradicí. Tisíce návštěvníků se mohly projít středověkým tržištěm, shlédnout řadu představení a prohlédnout si jeden z nejzachovalejších českých hradů. Ten je stále upravován, aby se co nejvíce přiblížil své původní podobě.

Letos mohli návštěvníci využít nový dřevěný ochoz na čelní straně hlavní věže. „Je odtud opravdu nádherný výhled do širokého okolí. Pěkně je vidět například na přírodní amfiteátr za řekou," informoval ředitel hradu Václav Lojín. Opravou prošel také dům u schodiště vedoucího k hlavní bráně hradu. Přímo před očima návštěvníků tu restaurátoři renovují nástěnné malby přemístěné ze zničeného zámku v Kostelní Bříze.

Šermíři, tanečnice, divadelní představení, dobová řemesla i kuchyně – každý návštěvník Lokte si určitě přišel na své. To se jistě nezmění ani počátkem další desítky slavností. Nechme se překvapit, jestli se purkrabí Půta přeci jen nepolepší.

Reklama

Výběr článků

Načítám