Hlavní obsah

Angličané slaví zažehnání atentátu na parlament a krále

Novinky, František Zemek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestého listopadu slaví Angličané zmaření atentátu na parlament a krále, kerý byl zažehnán opravdovou náhodou. Zhasl totiž doutnák, který měl odpálit nálož sudů se střelným prachem propašovaných do sklepení Britského parlamentu.

Článek

Původcen tohoto pokusu byl v roce 1605 katolický spiklenec Guy Fawkes, který se pokusil vyhodit do vzduchu budovu parlamentu spolu s králem Jamesem I.

Netušil, že ještě v roce 2010 jej budou posílat obyvatelé Londýna a celé Velké Británie do horoucích pekel. Také členové Královské stráže, kteří po celá staletí musí kontrolovat parlamentní sklepení před každým zasedáním tohoto ctihodného zboru, určitě také nevýskají radostí.

V den výročí zmaření tohoto pokusu se sice konají tradičně mnohé ohňostroje v Londýně, ba i celém Spojeném království, avšak někteří obyvatelé obzvlášť východního původu si toto výročí vykládají po svém a ,"obšťastnují," své sousedy divokými ohňostroji již týden, ne-li dva předem. Střílí každý, kdykoli, kdekoliv a cokoli co si zakoupí. Musím dodat, že do jedenácté hodiny večerní, po té už je v ulicích klid.

Oficiální ohňostroje se v tento den konají takřka ve všech parcích po celém městě i celé zemi. Spolu s nimi hoří symbolické vatry - na některých upalují portréty funadmentalistického ničemy, který způsobil tuto tradiční show, na niž bývá povětšinou vstup zdarma.

Jí se, pije, ochutnávají všelijaké exotické speciality od indických, mexických, thajských a prostě všech kuchyní světa, spolu s tradičními anglickými bramborami pečenými ve slupce, či jablky v karamelu.

Tradice jsou tradice, obzvlášť tady v Anglii.

Reklama

Výběr článků

Načítám