Hlavní obsah

Adventní koncert v písecké Trojici představí varhaníka Aleše Noska

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidelné předvánoční setkání milovníků zvuku královského nástroje letos v písecké koncertní síni Trojice představí výtečného varhaníka Aleše Noska. Koncert je na programu ve středu 4. prosince.

Foto: Petr Hejna
Článek

Aleš Nosek po tuzemských studiích - nejprve absolvování konzervatoře v Českých Budějovicích a následném studiu na HAMU, se dále prohlubuje v mistrovství coby student oboru koncertní varhanní hry Master studium v Bavorském Regensburgu.

Jako zajímavost není od věci zmínit jeho původní profesi – vyučil se totiž automechanikem a na rozdíl od mnoha nebyl (mnohdy proti své vůli) k hudbě směrován od dětství tlakem rodiny, ale k úspěšné hudební dráze se rozhodl sám jako dospělý, veden láskou k muzice. Na jeho případu je patrné, že talent znamená mnohem více, než pracně vydřené etudy ne až tak múzami obdařenými jedinci v lidušce.

Malou ochutnávku hry rakovnického rodáka, pedagoga a od letošního léta i držitele potěšení svátosti manželské možno shlédnout na vzorku z koncertu ve Vodňanech letos na jaře.

Na programu předvánočního dýchánku rozezní Noskovy prsty a duše písecký třímanuálový nástroj (který býval vlastnictvím světotuláka ing. Hanzelky) ve skladbách autorů jako byli Johann Sebastian Bach, Johann Gottfried Walther, Felix Mendelssohn Bartoldi, Johannes Brahms nebo Johann Baptist Joseph Maximilian Reger. 

Večer s titulem Skvosty německé varhanní hudby začíná od 19 hodin v písecké koncertní síni Trojice a pořádá ho Centrum kultury Písek

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám