Hlavní obsah
Sněhové pusinky Foto: Profimedia.cz

Sněhová pusinka: Cukroví z bílků, které pro svou křehkost nikdy neomrzí

Sněhové pusinky se dříve připravovaly ze zbylých bílků při pečení jiných druhů cukroví. Jedná se o velmi jemné cukroví, které lze použít i při výrobě ozdob na vánoční stromek. Stačí vytvořit kruh a ten provléct červenou mašlí. Nabízíme vám tři varianty receptů. Můžete si vybrat na základě vaší cukrářské zdatnosti.

Sněhové pusinky Foto: Profimedia.cz
Sněhová pusinka: Cukroví z bílků, které pro svou křehkost nikdy neomrzí

 

Sněhové pusinky

INGREDIENCE
  • 3 bílky
  • 150 g cukru krupice
  • 75 ml vody
  • 3 lžičky cukru moučka

POSTUP:

  • Vodu s krupicovým cukrem dejte do hrnce a jakmile voda přijde k varu a cukr se rozpustí, ztlumte plotýnku a jemně vařte cca 5 minut, dokud se nevytvoří hustý sirup.
  • Sirup stále udržujte horký, ušlehejte si bílky do měkkého řídkého sněhu a pak do něj tenkým pramínkem vešlehejte horký sirup. Sníh se znatelně zahřeje, a postupně také zbělá a zhoustne.
  • Dál šlehejte, dokud sníh nevychladne pod teplotu lidského těla.
  • Do hotového sněhu na závěr ještě krátce vešlehejte moučkový cukr a případně ho také obarvěte barvivem.
  • Sněhovou hmotu přendejte do cukrářského sáčku a postupně vytvářejte pusinky na plech vyložený papírem na pečení.
  • Poté vložte do trouby předehřáté na 100 stupňů. Pečte 30 minut, poté pootevřete dvířka a zase pokračujte v sušení.
  • Toto si zopakujte ještě 1-2krát, dokud nebudou pusinky snadno odlepitelné od papíru, a také pevné a vysušené. Sundejte pusinky z plechu a nechte je vychladnout na mřížce.

Pusinky podle Romana Vaňka

Pusinky podle Romana Vaňka

Foto: Rohlík.cz

INGREDIENCE
  • 125 g cukru krupice
  • 65 g bílků

POSTUP:

  • Cukr s bílky vyšleháme do husté pěny. Hmotu naplníme do cukrářského sáčku a stříkáme na plech vyložený pečicím papírem do požadovaných tvarů.
  • Pečeme v troubě rozehřáté na 130 °C, dokud pusinky nevyběhnou. Pak snížíme teplotu na 80 °C a sušíme 20 minut.

Tip: Syrovou bílkovou hmotu můžete obarvit – použijte rozpuštěnou sypanou potravinářskou barvu. Hmotu obarvujte těsně před došleháním. Aby se pečicí papír při stříkání pusinek nezvedal z plechu, vezměte malý kousek hmoty, rozetřete ho lehce po plechu a papír na něj přilepte. Správně usušené pusinky poznáte tak, že se dají odloupnout od papíru a při rozlomení jsou uvnitř vláčné.

Sněhové pusinky

Sněhové pusinky

Foto: Profimedia.cz

INGREDIENCE
  • 125 g bílků
  • 125 g cukru krystal
  • 15 g bramborového škrobu
  • 100 g moučkového cukru

POSTUP:

  • Našleháme si bílky, a postupně k nim během šlehání přidáme krystalový cukr.
  • Asi po 15 minutách, až bude hmota dostatečně našlehaná, do ní ručně vmícháme moučkový cukr a škrob.
  • Sníh dáme do cukrářského sáčku na zdobení a s jeho pomocí vymodelujeme na plechu s pečicím papírem cukroví různých tvarů. Fantazii se při výrobě obrazců meze nekladou.
  • Jakmile bude cukroví vytvořené, pečeme ho v troubě 2 hodiny na 95 °C, nebo ho necháme přes noc vysušit, aby ztvrdlo. 
yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků