Hlavní obsah

Šest žen z deseti o Vánocích přibere v průměru dvě až tři kila

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobré jídlo už prostě k vánočnímu času patří. Většina rodin se dopředu zásobí těmi nejlepšími lahůdkami, které si třeba normálně během roku nedopřejí. Bohužel toto hodování je často spojené s přejídáním a také s nedostatkem pohybu. Není tedy divu, když téměř 60 procent žen během Vánoc přibere a to v průměru o 2-3 kilogramy.

Foto: Profimedia.cz

Vánoce si s přejídáním spojuje většina žen.

Článek

„Vánoce ale nemusí vždy nezbytně znamenat nárůst hmotnosti. Přestože k nim patří občasné stravovací prohřešky, je důležité, aby se to nestalo pravidlem po celý rok," vysvětluje Karolína Hlavatá, dietoložka z Endokrinologického ústavu v Praze.

Prevence je podle ní jednoduchá, spočívá v udržení rovnováhy mezi příjmem a výdejem energie po celý rok. Ti, kteří si dají závazek, že budou hubnout, zvýší své šance na úspěch, pokud vedle úpravy stravovacích zvyklostí zvýší i pohybovou aktivitu.

České ženy si tohoto problému jsou vědomy a považují kombinaci omezení jídla a pohybu za nejúčinější metodu hubnutí. Přesto celá čtvrtina žen řeší problém s nadváhou pouze dietou a na pohyb zapomíná.

Ženy hubnou v průběhu celého roku

Vánoce si s přejídáním spojuje většina žen. Jen 64 procent z nich ale soudí, že by měly hned po svátcích začít hubnout. Nakonec po vánocích skutečně hubne pouze 7 procent z nich.

Podle průzkumu, kterého se v rámci celostátní edukační kampaně Žij zdravě zúčastnilo 1541 žen všech věkových kategorií, se celých 86 procent z nich někdy snažilo hubnout a to v průběhu celého roku. Pouze pro pětinu žen je motivující až hubnutí do plavek před létem.

Reklama

Související články

Lékaři nedoporučují držet před Vánoci dietu

Nedržte dietu před vánočními svátky, stejně se vám to nepodaří. Snažte se spíše o Vánocích nepřibrat, doporučuje Martin Matoulek z interní kliniky Všeobecné...

Výběr článků

Načítám