Hlavní obsah

Retro hračky zažívají svůj boom. Naleznete je i mezi top dárky letošních Vánoc

Navzdory rozmachu chytrých telefonů a herních konzolí děti touží bez ohledu na neustálý pokrok a moderní technologie i po klasických hračkách, které milovali už jejich prarodiče. Pokud tedy i vy při výběru dárků sáhnete po oblíbené panence, autodráze či stavebnici, určitě neprohloupíte. Klasiky mají i letos své místo mezi top 12 nejžádanějších hraček, jejichž žebříček každoročně sestavuje Asociace prodejců hraček a odborníci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Top hračky k letošním VánocůmVideo: AP

 
Článek

Barbie, Lego, Hot Wheels, Seva jsou všechno značky, které již desítky let patří mezi nejčastěji zmiňované u hraček, o které si děti píšou Ježíškovi. A ani letos tomu navzdory moderním technologiím nebude jinak.

V top 12 hraček letošních Vánoc ve světě tak bude jak Barbie mořská panna, která mění barvu, tak autodráha Massive Loop Mayhem od Hot Wheels či další hračky spjaté s populárními filmy, jako jsou Star Wars, Paw Patrol či Jurský park.

Mezi nejdražší hračky z top 12 patří kouzelný hrnec Magic Mixies Cauldron, který dětem umožňuje vykouzlit plyšovou hračku, jehož cena se pohybuje kolem 2500 Kč.

Světelná show s vánoční tematikou od umělců z celého světa zavítala do Los Angeles

Vánoce

Retro hračky z dob socialistického Československa

U nás pak děti stále ocení hračky z éry před rokem 1989. Často se jedná i o stmelující element hned několika generací, jelikož vzpomínky a vyprávění se v ten okamžik stávají součástí každé hry.

Mezi nejoblíbenější hry té doby patřily např. stavebnice Merkur, Seva, také igráčci, ale i hry jako Člověče, nezlob se či Dostihy a sázky. Tyto hračky rozhodně ještě nepatří do starého železa. I dnešní děti baví.

Foto: archív firmy

Kovové retro hračky: Lanovka Lomnický štít, 715 Kč; Set mercedes, 770 Kč; Beruška, 275 Kč; Vysokozdvižný vozík, 275 Kč; Agroset 2, Traktůrek Zetor s plastovými disky kol vybavený mechanickým pérovým strojkem natahovaným klíčkem, 2750 Kč; Vše kovap.cz

Ne všechny normalizační věci totiž byly špatné. I mezi nimi se našla celá řada nápaditých a nadčasových kousků, které dokážou ocenit i současné generace.

Mezi ty nejdokonalejší pak patří především stavebnice Merkur, jež slaví své úspěchy již několik desítek let i ve světě. Starší generace si ji pamatují především jako školní pomůcku pro praktické vyučování, jelikož si díky ní mohly děti osvojit řadu dovedností.

Největší Muzeum her vyrostlo v Praze. Nadchne retro nadšence i milovníky virtuální reality

Hry a herní systémy

Mezi vzpomínkové pak patří určitě i tzv. stavebnice BLOK. Přelstít protihráče ve hře Logik, to dokázalo pobavit děti i dospělé. Nad Rubikovou kostkou trávily hodiny celé rodiny...

Velmi oblíbené byly i klasické karty od černého Petra po prší nebo deskové hry jako dáma či šachy. V 80. letech neexistovala zajímavější společenská hra než Dostihy a sázky. Večery u ní trávily celé rodiny.

Foto: archív firmy

Hra Kloboučku, hop, 175 Kč; Vintage Krasohled, 250 Kč; Parník oceánský, 130 Kč; Hlavolam fotbal, 70 Kč; Nafukovací indiánská kánoe, 585 Kč; Barevná céčka, 49 Kč; Hra Logik, 289 Kč; Datel na tyčce, 150 Kč; Vše hugochodibos.cz

Céčka – původně vyráběná jako součást závěsů do oken a dveří – se záhy stala u dětí cenným sběratelským artiklem. Děti si je mezi sebou měnily nebo s nimi hrály tzv. čáru - „hazardní hru“, při níž ten, kdo hodí nejblíže k čáře, vyhrává vsazená céčka ostatních hráčů.

Loutkové divadlo patřilo mezi ty vůbec nejoblíbenější hračky, které děti skutečně milovaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám