Hlavní obsah

Největší Muzeum her vyrostlo v Praze. Nadchne retro nadšence i milovníky virtuální reality

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová, az

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vzpomínáte si ještě na tetris nebo game boy? Začátky digitální doby mohou být úsměvné. Zavzpomínat na ně můžete v pražském Muzeu her v nové provozovně v Obchodním centru Šestka. Pobočka s názvem Game World je jednou z mála retro arkádových heren v České republice. Jedná se zároveň o největší hernu tohoto typu ve střední Evropě, kde najdete i současnou virtuální realitu.

Největší Muzeum her svého druhu nadchne nejen retro nadšence, ale i milovníky virtuální realityVideo: Novinky

 
Článek

„Muzeum her je prostor, kde slučujeme staré s novým, tedy starší herní technologie s těmi novějšími,“ vysvětluje majitel Muzea her Čeněk Cibien. „Máme tu počítače, herní konzole, arkádové automaty, pinbally, a to všechno od těch nejstarších až po ty nejnovější.“

Slavná česká hra znovu ožije. Fanoušci poslali na nové Bulánky už dva miliony

Hry a herní systémy

Poprvé Muzeum her otevřelo před třemi lety. Na přelomu letošního roku ale kvůli vládním restrikcím bojovalo o své přežití. Nakonec jej majitel přesunul z pražských Holešovic do dostupnějších a větších prostor v Obchodním centru Šestka.

Foto: Novinky

Muzeum her disponuje starými i novými technologiemi.

Na návštěvníky v ní čeká přes 500 pravidelně obměňovaných her na více než 200 herních zařízeních, což je nejširší nabídka ve střední Evropě.

„V tuhle chvíli tady máme přes 350 her na zhruba 220 herních zařízeních,“ upřesňuje Čeněk Cibien.

Nejstarší hry, které Muzeum her nabízí, pochází ze začátku osmdesátých let. „Je tady třeba Boulder Dash, Dr. Mario, Tetris nebo Pac-Man,“ říká Čeněk Cibien. „Nejnovější jsou naopak moderní japonské automaty, které jsou takovou rozšířenou virtuální realitou. Návštěvník si sedne dovnitř, do kokpitu automatu, a ovládá třeba robota nebo postavu ze Star Wars.“

Čeští vývojáři her zažívají zlaté časy

Hry a herní systémy

Jedno z největších lákadel představuje novinka v podobě automatových závodů až pro osm hráčů. Nechybí ani populární simulátory motocyklových závodů a střílečky.

Podle Čeňka Cibiena skýtá Muzeum her zábavu pro celou rodinu. „Největší zájem o hry mají děti od šesti až do devadesáti let,“ směje se. Na své si přijdou také nadšenci do techniky, retro hráči i sběratelé.

Reklama

Výběr článků

Načítám