Hlavní obsah

Recepty na bezlepkové cukroví

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více lidí poptává recepty na cukroví bez bílé mouky. To je vhodné nejen pro celiaky, tedy lidi trpící intolerancí na lepek, ale i vyznavače zdravého životního stylu.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční pečení se obejde i bez lepku.

Článek
Bezlepkové linecké cukroví
Suroviny: 250 g bezlepkové mouky (například značka Orgran, seženete v Bio Fresh Food), 120 g másla, 120 g mletého cukru, 1 celé vajíčko, 2 vanilkové cukry, 1 čajová lžička prášku do pečiva
Postup: Přísady na pečení musí být pokojové teploty. Všechny smícháme v těsto a dáme do lednice minimálně na hodinu odpočinout. Těsto rozválíme na moukou vysypané podložce. Vykrájená linecká kolečka skládáme na vymazaný plech. Pečeme dozlatova v rozehřáté troubě na 170 stupňů. Upečené kousky cukroví necháme na plechu nejdříve vychladnout, aby se nám nerozpadly. Poté můžeme linecká kolečka slepovat marmeládou či čokoládovou pomazánkou.
Bezlepkové vanilkové rohlíčky
Suroviny: 190 g bezlepkové mouky, 50 g kukuřičné mouky hladké, 50 g cukru moučka, 160 g másla, 100 g mletých ořechů, 1 žloutek Na obalení: 1 cukr moučka smíchaný s vanilkovým cukrem a bio vanilkou
Postup: Suché suroviny promícháme, přidáme změklý tuk a vejce. Dobře prohněteme a necháme odležet asi hodinu v chladu. Z těsta tvarujeme rohlíčky tradičním způsobem a pokládáme na vysypaný plech. Pečeme při teplotě asi 170 °C do zrůžovění. Z plechu rohlíčky sundáváme až po krátké chvíli a ještě za tepla obalujeme ve směsi cukru s bio vanilkou.
Bezlepkové perníčky
Suroviny: 500 g bezlepkové mouky, 4 lžíce bezlepkové mouky samostatně, 190 g mletého cukru, 1/2 másla na pečení, 125 g medu, 1 polévková lžíce prášku do pečiva, 3 celá vejce, 3/4 polévkové lžíce mleté skořice, 3/4 polévkové lžíce perníkového koření. Na polevu: 1 bílek, citronová šťáva, 150 g moučkového cukru
Postup: Všechny přísady na perníčky připravíme do velké mísy. Začneme vypracovávat těsto, nakonec přidáme výše samostatně zmíněné 4 lžíce mouky a těsto dopracujeme. Takto hotové těsto dáme odležet do lednice (ne déle než 30 minut, těsto by se začalo roztékat). Na pomoučené podložce vyválíme těsto a vykrajujeme libovolné tvary. Skládáme na plech, vyložený pečicím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů.
Bezlepkové paleo perníčky
Suroviny: 175 g mandlí (namočených na 4 hodiny do vody), 100 g javorového sirupu, 1 lžíce kokosového mléka (nejlépe značky AROY-D, který je bez chemie), vejce, 40 g másla, ½ lžičky prášku do pečiva, 2 lusky vanilky, mandle na zdobení (namočené alespoň na 4 hodiny do vody a oloupané), 1 lžíce směsi. Na koření: 1/4 lžičky muškátového oříšku, 1/2 lžičky kardamomu, 10 hřebíčků, 1 lžička čerstvého zázvoru, 1 lžička skořice
Postup: Mandle slijte a nechte je dobře okapat, nastrouhejte si na jemno zázvor, v hmoždíři utlučte hřebíček a smíchejte koření. Dejte je do robotu spolu s práškem do pečiva a rozmixujte do hladka. Přilijte javorový sirup, kokosové mléko, přidejte máslo, zrníčka z vanilkových lusků a lžíci koření. Znovu dobře rozmixujte. Jemný krém dejte do trezírovacího cukrářského sáčku. Na plech na pečicí papír namalujte perníčky kulaté nebo různých tvarů a pečte cca 13 minut do zlatova.
Bezlepkové vánoční pralinky
Suroviny: 250 g mandlí, 100 g datlí, 50 g sirupu z agáve, 2 lžíce kakaa, 2 lžičky skořice nebo perníkového koření, 4 lžíce pomerančového džusu
Postup: Smíchejte všechny ingredience a udělejte z nich malé kuličky. Obalte je dle své chuti - v kakau, nadrceném kokosu nebo oříškách. Poté vložte pralinky do ledničky, aby držely konzistenci.
Bezlepkové medvědí tlapky
Suroviny: 100 g cukru krupice, 200 g mletých oříšků, 200 g tuku, 250 g bezlepkové mouky, 3 vaječné žloutky, moučkový cukr, bio citrónová kůra
Postup: Ve velké míse smícháme změklé máslo, krupicový cukr, tři žloutky, mleté oříšky, bio citrónovou kůru a nakonec přidáme prosátou bezlepkovou mouku. Vypracované těsto zlehka natlačíme do nevymazaných formiček a pečeme v troubě předehřáté na 175 stupňů celsia. Hotové medvědí tlapky obalujeme v moučkovém cukru.
Bezlepková vánoční štola
Suroviny: 450 g bezlepkové mouky, 1 prášek do pečiva, 250 g tvarohu, 2 vejce, 150 g cukru, 1 vanilkový cukr, sůl, 125 g másla na pečení, nasekané mandle, rozinky, kandované ovce apod. v celkovém množství 300 g
Postup: Bezlepkovou mouku smícháme s kypřicím práškem, cukrem a nasekanými mandlemi, celými rozinkami a kandovaným ovocem (je možné přidat oříšky nebo čokoládu dle chuti). Přidáme vejce, tvaroh a máslo. Z vypracovaného těsta tvarujeme štolu. Štolu můžeme péct na plechu či v tzv. srnčím hřbetu. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů, přibližně hodinu. Po upečení štolu potíráme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.
Zázvorový likér
Suroviny: 500 g kořene zázvoru, 5 citronů, 150 ml kvalitní vodky (Finlandia, Absolut), 10 lžic medu
Postup: Oloupejte zázvor, okrájejte slupku citrónu. Odšťavte zázvor a citróny zvlášť do odlišných sklenic. Zázvorovou šťávu, citronovou šťávu a vodku smíchejte v poměru 1 : 1 : 1 a doslaďte medem. Med určitě použijte tekutý, aby se lépe a dobře rozmíchal. Likér dobře promíchejte a nalijte do lahvičky. Poznámka: Likér nemusíte skladovat v lednici. Doba trvanlivosti je minimálně 6 měsíců a usazený „zázvorový kal“ není na závadu. Doporučená dávka je zhruba jeden panák denně.
Bezlepkové čokoládovo-cuketové raw řezy s lískovými oříšky
Suroviny: Na korpus: 150 g mandlí (namočených alespoň na 4 hodiny ve vodě), 60 g lískových oříšků, 3 lžíce medu, 1 vanilkový lusk. Na náplň: 200 g kakaové hmoty (seženete např. v Country Life), 50 g kakaového másla, 100 ml kokosového mléka bez chemie, 100 ml medu (sirupu z agáve), 2 lžíce mandlového másla, 1 vanilkový lusk, 1 menší cuketu, 30 g lískových ořechů, špetku himálajské soli
Postup: Do většího hrnce nalijte 1,5 litru vody, přiveďte k varu a stáhněte teplotu na střední stupeň. Na struhadle nebo v robotu nastrouhejte kakaovou hmotu a kakaové máslo. Vysypte do mísy z varného skla nebo kovu. Mísu dejte na hrnec s horkou vodou a za pomalého míchání kakaové produkty rozpusťte. Mandle sceďte a nechte okapat. Plech o velikosti 30×20 cm s vyšším okrajem vyložte potravinovou folií, řezy pak půjdou lépe ven. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte zrníčka. Na robotu rozmixujte všechny ořechy zvlášť a v míse je promíchejte spolu s medem a vanilkovými zrníčky. Natlačte na dno plechu a pěkně udusejte. Dejte do ledničky. Do rozpuštěné čokolády přilijte a vmíchejte kokosové mléko, sirup, mandlové máslo i sůl. Nastrouhejte si cuketu na hrubším struhadle, vymačkejte z ní vodu a přidejte ke zbytku. Vše rozmixujte do hladka, aby vám vznikl jednolitý krém. Na hrubo si nasekejte lískové ořechy. Vyndejte korpus z ledničky, nalijte na něj čokoládovou náplň, sklepejte a zatřeste s formou, aby byl povrch hladký, posypte ořechy a nechte vychladit alespoň dvě hodiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám