Hlavní obsah

Pan Trunec slavnostně rozsvítí svůj vánočně ozdobený dům

– Chotovice u Litomyšle
Novinky, Kristýna Léblová

Už devatenáct let zdobí Václav Trunec po vzoru amerických filmů svůj dům do vánočního kabátu. Začínal na dvou stech žárovkách. Loni mu byl dokonce připsán český rekord, a to s necelými 61 tisíci žárovkami. Letos jich ještě „pár“ přidal. Novinkám se ještě před oficiálním rozsvícením, které se koná v předvečer první adventní neděle, přiznal, že letos se dostal na 65 tisíc žárovek a LED diod.

V Chotovicích u Litomyšle ozáří dům pana Trunce 65 tisíc žárovekVideo: Novinky

 
Článek

Pohádkově ozářený dům Václava Trunce v Chotovicích u Litomyšle se svou vánoční výzdobou zapsal do Guinnessovy knihy rekordů. A stal se tedy ohromnou atrakcí.

První stovky návštěvníků dorazí vždy už v neděli, za měsíc a půl se jich u domu podle Václava Trunce vystřídá až dvacet tisíc.

Praha tajně rozsvítila vánoční strom

Domácí

Děti i dospělí v jeho altánku píší dopisy Ježíškovi, zvoní na zvoničku a přejí si splnění svých přání, ale především si v úžasu prohlížejí vánočními světly vyšperkovanou Truncovu usedlost.

Nenajde tady ale žádné americké symboly, jako je Santa Claus nebo sobi. Pan Trunec si zakládá na českých symbolech a tradicích. Takže kromě Ježíška, betlému, koní nebo sov jsou zde hlavní atrakcí 110 let staré sáně. Letos pan Trunec navíc pořídil další a jenom na nich svítí tisíc žároviček.

Foto: Novinky

Nové saně

„Jsem takový nadšenec, mám to rád. Každý rok nakupuju nová a nová svítidla, zásadně od českých výrobců,“ tvrdí Václav Trunec s tím, že celkovou investovanou částku neříká, ale každý rok prý utratí za nové žárovičky okolo 15 tisíc korun.

Samotné zdobení mu zabere opravdu hodně času. Denně se tomu věnuje několik hodin už od konce září, aby na první adventní neděli bylo vše připravené.

Co se týká spotřeby elektřiny, tak na tu si nestěžuje. Prý oproti normální spotřebě za „svítící“ sezonu zaplatí o šest tisíc korun více, než by platil normálně.

Betlém se chystá na Vánoce, i tady ale budou letos značná omezení

Vánoce

Velmi ho těší, že se na jeho dům sjíždí dívat celý svět. „Za ta léta se to rozkřiklo, takže sem jezdí i Američané nebo Australané, těm pak musím vysvětlovat, proč tu nejsou sobi a Santa Clausové,“ směje se a zároveň se nezapomene pochlubit, že loni se dostal na seznam 35 nejkrásnějších vánočních míst z celého světa.

Kvůli letošní pandemii koronaviru doufá, že se brzy rozvolní pravidla, aby jeho příznivci mohli dorazit. Samozřejmě bude prý mít připravenou dezinfekci a prosí návštěvníky, aby měli nasazené roušky.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám