Hlavní obsah

Jak vznikla koleda Narodil se Kristus Pán. Zazpívejte si také

Novinky, Richard Sůsa

K Vánocům neodmyslitelně patří setkání nejbližších a společné zpívání. Mezi vánoční koledy, které si nesmazatelně do hlavy zapíšeme po pár posleších, patří i Narodil se Kristus Pán.

Foto: Karel Šuster

Ilustrační foto

Článek

Jedna z nejznámějších vánočních písní s námi je už dlouhá léta. Notovali si již husité v 15. století. Přečkala mnoho změn našeho státního zřízení i přeměn společnosti. Pořád je součástí českých Vánoc, i když Češi nepatří mezi nábožensky založené národy.

Zde si můžete zazpívat s Karlem Gottem také další koledu Nesem vám noviny.

Text a notový zápis

Existuje mnoho provedení a celá řada slok, přikládáme jich šest. První čtyři první čtyři patří k nejzpívanějším a nejznámějším.

Povšimněte si odlišného refrénu v páté a šesté sloce. Tyto sloky se byly součástí zpěvníku Cithara sanctorum, který v roce 1636 v Levoči vydal Jiří Třanovský. Avšak v 19. století byla objevena sbírka písní známá jako Jistebnický kancionál, ta pochází z hustiských dob. V ní se tyto sloky rovněž objevují.

Narodil se Kristus Pán
Narodil se Kristus Pán, veselme se, z růže kvítek vykvet nám, radujme se. Z života čistého, z rodu královského, nám, nám narodil se.
Jenž prorokován jest, veselme se, ten na svět poslán jest, radujme se. Z života čistého, z rodu královského, nám, nám narodil se.
Člověčenství naše, veselme se, ráčil vzít Bůh na se, radujme se. Z života čistého, z rodu královského, nám, nám narodil se.
Goliáš oloupen, veselme se, člověk jest vykoupen, radujme se. Z života čistého, z rodu královského nám, nám narodil se.
Ó milosti Božská, budiž s námi; dejž, ať zlost ďábelská nás nemámí. Pro Syna milého, nám narozeného, smiluj se nad námi!
Dejž dobré skončení, ó Ježíši, věčné utěšení věrných duší! Přijď nám k spomožení, zbav nás zatracení pro své narození.

Pro hudebníky, kteří by i rádi ohromili své nejbližší a zahráli jim koledu při Štědrém večeru, máme i notovou osnovu.

Foto: vira.cz

Notový zápis koledy Narodil se Kristus Pán

A kdo by si nevzpomněl, jak tuto tradiční píseň podal Jiří Kodet ve filmu Pelíšky. Právě tak může zpěv dopadnout.

Písní, které máme pevně spojené s Vánoci, existuje celá řada. Od Tiché noci po Rolničky. Zaposlouchat se do vánoční atmosféry můžete i se zahraničními písněmi, jejichž tóny pronikly k nám. I ta Tichá noc vznikla v 19. století v německém jazyce.

Vánoce a jejich historie. Původ a proč se slaví

Vánoce

Vánoční zvyky a tradice, které navodí tu pravou sváteční atmosféru

Vánoce

Nejznámější koledy a vánoční písničky

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám