Hlavní obsah

Hrady a zámky zvou na adventní a vánoční program

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předvánoční dobu si mohou lidé už tradičně zpříjemnit návštěvou hradů a zámků. Například památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) připravily na poslední týdny roku Hradozámecký advent, který začal již svatomartinskými akcemi. V dalších volných dnech se lidé mohou vydat na večerní, silvestrovské či dětské prohlídky, mikulášské nadílky, adventní koncerty a dílny, výstavy i jarmarky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Mnohé z více než stovky hradů, zámků a dalších památek ve správě NPÚ nezavírají brány ani v předvánoční a vánoční době. Někde se podíváte do zasněženého zámeckého parku, jinde si můžete projít okruh slavnostně vyzdobenými zámeckými komnatami. V podzimním a předvánočním čase se můžete těšit na adventně laděné koncerty, výstavy, řemeslné jarmarky a další akce na vánočně vyzdobených hradech a zámcích," informoval ČTK mluvčí NPÚ Jan Cieslar.

Například v Nových Hradech na jihu Čech pořádají soutěž o nejkrásnější vánoční perníkový hrad, do níž se mohou zapojit děti, dětské kolektivy i dospělí. O vítězi rozhodnou návštěvníci hradu. Zámek Konopiště ve Středočeském kraji zve na večerní prohlídku, která návštěvníky seznámí s osudem následníka trůnu Františka Ferdinanda d'Este a jeho potomků. V brněnské vile Stiassni organizátoři přichystali komentované prohlídky funkcionalistického domu s vánoční výzdobou, obohacené o tradice slavení svátků za první republiky. Návštěvníci se dozvědí i to, jak se slavily Vánoce v rodině textilního továrníka Alfreda Stiassniho.

Čekání na Ježíška si mohou děti s rodiči zkrátit přímo 24. prosince například na zámku v Telči na Vysočině či na hradě Bouzov v Olomouckém kraji. Na Nový rok mohou zájemci absolvovat speciální prohlídku relikviáře svatého Maura v Bečově nad Teplou v Karlovarském kraji.

Konkrétní program jednotlivých památek, které se otevírají v předvánoční a vánoční době, najdou lidé na stránkách památkového ústavu www.npu.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám