Hlavní obsah
Houbový neboli černý kuba je tradiční staročeské jídlo, které dříve vonělo snad na každém štědrovečerním stole. Foto: Profimedia.cz

Houbový kuba: Staročeská pochoutka obohatí vánoční menu o tradici i živiny

Houbový kuba je voňavá staročeská vánoční pochoutka, která se tradičně podává jako polední bezmasé jídlo na Štědrý den. Naše babičky kubu jedly ale často po celou zimu, zvlášť když měly nasušeno velké množství hub. Jídlo možná znáte i pod názvem černý kuba – to kvůli tmavé barvě hub. Na jihu Čech se používal hlavně stroček trubkovitý, na Šumavě zase třeba modrák.

Houbový neboli černý kuba je tradiční staročeské jídlo, které dříve vonělo snad na každém štědrovečerním stole. Foto: Profimedia.cz
Houbový kuba: Staročeská pochoutka obohatí vánoční menu o tradici i živiny

Co kraj, to jiný kuba

Krajové varianty receptu se mohou mírně lišit, základ však zůstává zpravidla stejný: kroupy a houby – ať už sušené (ty se před použitím povaří), nebo čerstvé. Tato směs se dochutí zpravidla ještě cibulí, česnekem, kmínem a majoránkou, bohatě omastí sádlem a nakonec se většinou ještě zapeče v troubě.

Protože šlo o typické zimní jídlo, podávalo se k němu často kvašené zelí, které si dříve (hlavně na venkově) snad každá domácnost nakládala vlastní. V takové kombinaci máte na talíři jak kousek tradice, tak i vydatnou vitamínovou bombu.

Tradiční houbový kuba

INGREDIENCE (na 4-6 porcí)
  • 1/2 hrnku sušených hub (před použitím na 30 minut namočených ve vodě)
  • 1 hrnek krup
  • 2 lžíce roztaveného másla
  • 1 a 1/2 hrnku vývaru či vody
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžička kmínu
  • sůl a pepř na dochucení

POSTUP:

  • Kroupy propláchněte ve vodě.
  • V hrnci na sádle orestujte cibuli, přidejte uvařené kroupy a směs osolte a osmahněte do zlatova. Poté ji zalejte vývarem či vodou a vařte do změknutí krup.
  • V další fázi se na sádlem vymazaný pekáč dají kroupy s cibulí smíchané se sušenými houbami, které jste předtím 15 minut povařili (vývar z hub můžete použít při vaření krup).
  • Může se přidat i nadrcený česnek, majoránka, pepř a kmín.
  • Dejte směs zapéct do trouby a po dvaceti minutách je kuba hotový.

Houbový kuba s uzeným masem a kysaným zelím

INGREDIENCE
  • hrst sušených či čerstvých hub
  • hrnek krup
  • 400 g kysaného zelí
  • 100 g uzeného masa
  • 1 lžíce oleje nebo sádla
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • špetka soli a pepře

POSTUP:

  • Kroupy namočte minimálně na 1 až 2 hodiny ve vodě.
  • Potom je propláchněte a v mírně osolené vodě uvařte doměkka.
  • Mezitím si připravte ostatní suroviny: v kastrolku na sádle či oleji opečte uzené maso a cibuli, přidejte houby (sušené je nutné před použitím 15 minut povařit nebo nechat 30 minut namočené ve vodě), česnek, sůl, pepř, kmín i majoránku.
  • Do této voňavé směsi pak vmíchejte kroupy, dle potřeby přidejte ještě pepř a sůl. Kysané zelí můžete vmíchat rovnou do kuby, nebo podávat jako přílohu na talíři.

Vánoční kuba jinak: z bulguru, rýže nebo brambor

Bulgur je předvařená celozrnná pšenice bohatá na vitamíny, minerální látky, vlákninu a antioxidanty. Pokud jím nahradíte kroupy v kubovi, nic tím nezkazíte – naopak, ochutnáte zajímavou variantu této tradiční pochoutky.

Místo krup můžete použít i brambory, kuskus, jáhly nebo rýži, nebojte se experimentovat ani u klasických pokrmů: fantazie vám při vaření zajistí poctivou porci radosti.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků