Hlavní obsah

Vánoční recepty na cukroví, vaječný koňak a vánočku od Ivety Fabešové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Iveta Fabešová patří mezi naše přední cukrářky, jejíž zákusky jsou proslavené v celé republice, stejně tak vaječný koňak, bez kterého by si již mnozí neuměli představit Vánoce. Připravili jsme pro vás recepty z její kuchařky Vše sladké. Další tradiční vánoční recepty naleznete v její nové kuchařce Vše sváteční.

Foto: Nakladatelství Sevruga

Ořechový financier

Článek

Ořechový financier

INGREDIENCE
60 g ořechů (jakýchkoliv např. vlašských)15 g lískoořechové pasty 100%
35 g hladké mouky100 g bílků (pokojové teploty)
110 g moučkového cukru100 g mandlových plátků
100 g máslasůl Fleur de sel - solný květ, 100% přírodní nerafinovaná a nejkvalitnější mořská sůl (na posypání)

POSTUP:

  1. Ořechy opražte v troubě při teplotě 160 °C po dobu asi 10 minut. Nechte vychladnout a rozmixujte s prosátou moukou a moučkovým cukrem v hladký prach.
  2. Máslo dejte do hrnce, zahřívejte do teploty 155 °C a odstavte. Nalijte ho do sypké ořechové směsi, smíchejte, přilijte bílky pokojové teploty, pastu a opět důkladně promíchejte. Těsto přikryjte potravinářskou folií a dejte odpočívat do chladu aspoň na hodinu.
  3. Odpočinuté těsto naplňte do cukrářského sáčku. Odstřihněte špičku a naplňte do formiček typických pro financier (obdélníkové cihličky).
  4. Posypte mandlovými plátky a pečte v předehřáté troubě na 165 °C po dobu asi 18 minut.
  5. Vyjměte z trouby, nechte vychladnout a dle chuti posypte solí Fleur de sol.

Tip: Hotovou lískoořechovou pastu můžete zakoupit i v obchodě, nebo si ji vyrobit. Oříšky dejte do trouby předehřáté na 160 °C a pražte asi 6 minut. Nechte je vychladnout a v mixéru rozmixujte na hladkou pastu.

Kokosové dezerty podle cukráře Josefa Maršálka

Zdraví

Florentýnky

Foto: Profimedia.cz

Florentýnky

INGREDIENCE na 40 ks
165 g krupicového cukru35 g rozinek
90 g medu35 g sušeného ananasu
50 g másla100 g mandlí nasekaných na menší kousky
60 ml smetany50 g hladké mouky
70 g sušených brusinek1 lžička mleté skořice
35 g sušených datlí

POSTUP:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Cukr, med, máslo a smetanu dejte do hrnce a na mírném plameni nechte máslo rozpustit. Vařte ještě 5 minut, dokud není směs tmavě zlatá a krémová.
  2. Sundejte z plamene a postupně přimíchejte ostatní ingredience.
  3. Pomocí lžičky vytvořte na plech vyložený pečicím papírem placičky.
  4. Pečte zhruba 6 minut, vyndejte a nechte úplně vychladnout.

Recepty na biskupský chlebíček od našich nejlepších cukrářů

Vánoce

Vaječný koňak

Foto: Profimedia.cz

Vaječný koňak

INGREDIENCE
semínka z 1 vanilky
1 l smetany 33%
1 kg salka
300 g žloutků
300 g rumu

POSTUP:

  1. Nejprve v kastrůlku svařte kondenzované mléko spolu s cukrem a vanilkovým luskem.
  2. Směs nechte trochu vychladnout, poté z kastrůlku vyjměte vanilkový lusk.
  3. Připravte si vodní lázeň, do horní mísy dejte žloutky.
  4. Přilijte mléčnou směs a míchejte do zhoustnutí.
  5. Jakmile je směs hustá, dejte ji bokem a nechte úplně vychladnout.
  6. Do vychladlé směsi vmíchejte rum.
  7. Hotový koňak uložte do lednice.

Vaječný likér podle Josefa Maršálka: Vyzkoušejte letos netradiční indickou či karibskou příchuť

Vánoce

Vánočka

Foto: Profimedia.cz

Vánočka

INGREDIENCE
700 g hladké mouky60 g rozinek
6 ks žloutků50 ml rumu
1 vejce + na potření42 g droždí
180 g krupicového cukru1 balíček vanilkového cukru
200 g rozpuštěného a vychladlého másla1 lžíce strouhané citronové kůry
300 ml vlažného mléka

POSTUP:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Rozinky dejte aspoň na 2 hodiny do rumu, aby nabobtnaly.
  3. Z droždí, lžičky cukru a poloviny mléka připravte kvásek a nechte ho vzejít.
  4. Do proseté mouky přidejte sůl, vanilkový cukr, citrónovou kůru, žloutky, zbylé mléko, cukr a kvásek, částečně propracujte, a nakonec přidejte máslo.
  5. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho hodinu kynout; během kynutí ještě dvakrát propracujte.
  6. Z těsta vytvořte devět válečků v potřebné síle a délce, které použijete k upletení vánočky.
  7. Nejprve upleťte základ ze čtyř válečků. Střed lehce zmáčkněte a potřete vejcem.
  8. Pak upleťte cop ze tří válečků a dejte na základ ze čtyř.
  9. Opět lehce střed promáčkněte. Nakonec smotejte poslední dva válečky a dejte na základ ze tří.
  10. Vánočku můžete zpevnit špejlemi, aby se vám během pečení tzv. nerozjela.
  11. Upletenou vánočku nechte na teplém místě ještě 20 minut kynout, pak ji celou potřete rozšlehaným vejcem.
  12. Pečte na máslem vymazaném plechu v troubě asi 40 minut. Po upečení vánočku poprašte moučkovým cukrem.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky: Vše sváteční - Iveta Fabešová, Vše sladké - Iveta Fabešová

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám