Hlavní obsah

Čas na dárky přes internet se krátí

Právo, Martin Procházka

S nákupem vánočních dárků přes internet by si lidé měli pospíšit. Prodejci za poslední termín, kdy ještě stihnou dodat zboží zákazníkům před Vánoci, označují polovinu prosince.

Foto: Petr Horník

Ilustrační foto

Článek

„Pokud zákazníci využívají služeb přepravců, jako například České pošty nebo Geis, doporučujeme objednat zboží nejpozději 17. prosince,“ řekla Právu mluvčí Alza.cz Patricie Šedivá.

To je ale skutečně nejzazší termín. Další prodejci by byli ještě opatrnější. „Obecně doporučujeme objednávat zboží na e-shopech do 7. prosince, nejpozději do konce druhého týdne, tedy 15. 12., pokud požadujeme doručení kurýrem,“ řekl Právu manažer nákupního rádce Zboží.cz Jan Kriegel.

Podle odhadů odborníka na dopravu z e-shopů Martina Jareše ze společnosti Foxdeli, která s doručovateli spolupracuje, lze letošní dárky z internetu objednat nejpozději 15. až 16. prosince, poté už přepravci nebudou doručení do Štědrého dne garantovat. Výjimkou je doprava AlzaExpres, kde e-shop garantuje doručení ještě u objednávek z 22. prosince.

„Od začátku prosince se vyplatí ověřovat si termín doručení. Zákazníkům, kteří nakupují na e-shopech, které tyto informace neposkytují, doporučuji systém dvojitého ověřování u obchodu e-mailem nebo telefonicky,“ uvedl Kriegel.

Čeští dopravci podle něho zpravidla zvládají doručovat zboží objednané na začátku prosince bez problémů. Jiná situace je ale u objednávek ze zahraničních e-shopů. „Ze zahraničí bych já osobně objednával dárky raději už v závěru listopadu,“ dodal.

Objemy kypí, kurýři chybějí

Na vině je podle Jareše nedostatek kurýrů. „Počet zákazníků, kteří objednávají vánoční dárky online, se rok od roku zvyšuje. V letošním roce navíc na trhu chybí velké množství kurýrů, kteří objednávky rozvážejí. Proto je tento rok více než kdy jindy vhodné nakoupit včas, nenechávat vše až na poslední chvíli,“ upozornil.

Nechá-li zákazník nákup na poslední chvíli, je ještě možnost vyzvednout si zboží osobně v kamenné prodejně e-shopu nebo na výdejním místě.

„I pro nákupy po patnáctém prosinci se můžete spolehnout na online svět, akorát je zapotřebí vybrat způsob doručení bez přepravce. Jedním z nich je varianta dárkových poukazů, které si můžete vytisknout sami doma. Případně je možné využít služby výdeje přímo na prodejně či pobočce e-shopu. Pro samotný dárek už ovšem musíte zajít osobně,“ dodal Jareš.

Osobní vyzvednutí podle průzkumu společnosti Seznam.cz plánuje až 70 procent lidí, kteří přes internet nakoupí.

„Výraznější zájem o tento typ doručování se dá očekávat v Praze, kde je síť externích výdejních míst nejhustší. V hlavním městě plánují využít tento typ dopravy online objednaného zboží čtyři pětiny dotázaných,“ sdělil Darek Pikálek ze Seznam.cz. V malých městech do tisíce obyvatel to mají podle něj v plánu jen tři pětiny respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám