Hlavní obsah

I na Štědrý večer mají restaurace otevřeno

Novinky, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes den šneci nebo ústřice, večer slavnostní menu. To vše nabízejí pražské restaurace 24. prosince. Otevřeno mají ve většině případů hlavně podniky, které jsou součástí hotelů.

Článek

Na Štědrý den tak nezavírají ani v Praze 4 v Chateau St. Havel, kde svoje kuchařské umění prezentuje Ondřej Slanina. Za 790 korun si hosté mohou objednat menu o sedmi chodech inspirované vůní moře. Nechybí v něm tak vedle gratinovaných šneků s bylinkovým máslem ani krémová rybí polévka se zeleninovou palačinkou, růžičkovou kapustou a v másle pošírovanou slávkou. Jako hlavní chod je pečené filátko z ryby Svatého Petra spolu s grilovanou tygří krevetou.

Součástí hotelu Aria – leží na Malé Straně v ulici Tržiště – je i restaurace Coda, která své klienty přivítá 24. prosince. „Nabízíme hned dvě menu o několika chodech, tradiční české a mezinárodní, v němž je mnoho nezvyklých kombinací. Například pošírovaný filet z mořského vlka s omáčkou z pečených paprik nebo telecí ragú s kousky humřího masa,“ řekl Právu David Šašek, šéfkuchař Cody s tím, že už dnes je v tomto ročním období velký zájem o jejich rybí polévku.

„Třeboňská polévka není v žádném směru ochuzená – host má plný talíř rybího masa, při vaření se nešetří ani na jikrách nebo mlíčí.“ České menu o čtyřech chodech přijde v restauraci, kam chodí hlavně čeští strávníci, na 1250 korun, mezinárodní o šesti pak na 1750 korun.

Nejen ryby, ale i kachna či krůta

Za čistě rodinný podnik označila svoji restauraci Renommé její majitelka Ivana Šimůnková: „Jsme specialisté na kachní foie gras, takže ani na Štědrý den nemohou v menu chybět. Připraveno je i domácí cukroví podle starých rodinných receptů.“ Polévka je dýňová, rybí filet je z candáta a kaštanová nádivka doplňuje krůtí prsíčko. Renommé najdou zákazníci hned vedle zadního traktu Národního divadla v ulici Na Struze.

Dobrý tip má pro lidi, kteří se rozhodnou až na poslední chvíli uvařit ve slavnostní den něco neobvyklého, připravený firma Torád. Stačí si na jejích webových stránkách (www.torad.cz) vybrat recept a klient dostane až do domu krabici se všemi nezbytnými surovinami, včetně receptu.

„Jako štědrovečerní jídlo jsme vybrali perličku. Poslední objednávky na 24. prosince přijímáme třiadvacátého do deseti hodin dopoledne,“ řekl Právu Jakub Černý. Jídlo pro čtyři osoby stojí kolem pěti set korun.

Sladkou tečku pak nabízí třeba pekařství Paul, které během adventu otevřelo v Praze už svou pátou prodejnu na náměstí I. P. Pavlova. Protože jde o pobočku francouzského řetězce, o Vánocích tady nabízejí typické francouzské poleno, tedy nejrůznější druhy rolád. Jsou čokoládové, kávové i s ovocem. Ceny se pohybují od 40 do 1000 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám