Hlavní obsah

Krůta místo kapra aneb Zaveďte si novou štědrovečerní tradici

Novinky, Michaela Cmíralová
Praha

O Vánocích se netěšíme jen na dárky a rodinná shledání. Přiznejme si, že i dobré jídlo hraje o těchto svátcích velkou roli. Nebojte se proto ozvláštnit si štědrovečerní večeři netradiční, zato opravdu neodolatelnou delikatesou, například z nadívané krůty a sladkých brambor. Tu pro Novinky.cz připravil Miroslav Hanzal, šéfkuchař pražského hotelu Hilton.

Krůtí prso s nádivkou Video: Novinky

 
Článek

„Ne každý má rád kapra a krůta je jednou z možností, jak si na Vánoce pochutnat a neskončit s kostí v krku,“ usmívá se Miroslav Hanzal. A to i přesto, že on sám vánoční tradice striktně dodržuje.

Rok, co rok doma připravuje klasické vánoční menu s rybí polévkou a smaženým kaprem. Ozvláštňuje si ho ale tmavou omáčkou s vánočkou a kaprem na kyselo, po kterém vám prý slehne a můžete se tak rovnou pustit do cukroví.

Krůtí prsíčka nadívaná kandovaným ovocem a ořechovým chlebem s pečenou bramborovou kaší ze sladkých brambor, se salátkem z růžičkové kapusty (cca 4 porce)
MASO
krůtí špalíčky4x180 gramů
sůl
pepř
špejle nebo vepřová bránice
NÁDIVKA
zbylé odkrojky krůtího masa40 gramů
smetana30 mililitrů
sušené ovoce (švestky, meruňky, křížaly)100 gramů
sušený ovocný chleba s ořechy (nebo jen chleba a oříšky)40 gramů
sekaná čerstvá pažitka
sůl
pepř
BRAMBOROVÁ KAŠE
sladké brambory (batáty)1,5 kilogramu
česnek3 stroužky
máslo100 gramů
tymián
sůl
pepř
cukr
SALÁT Z RŮŽIČKOVÉ KAPUSTY
růžičková kapusta160 gramů lístků
červená cibule1 kus
česnek1 stroužek
máslo50 gramů
olivový olej
sůl
pepř
Foto: Novinky

Krůtí prsíčka nadívaná kandovaným ovocem a ořechovým chlebem s pečenou bramborovou kaší ze sladkých brambor, se salátkem z růžičkové kapusty.

Postup
MASO: Krutí prsa nakrájíme na špalíčky. Pomocí úzkého dlouhého nože si ve špalíčcích vytvoříme vodorovný otvor a pomocí cukrářského pytlíku krůtu naplníme připravenou nádivkou. Poté otvor uzavřeme špejlí, jehlicí anebo celé krůtí maso zabalíme do vepřové bránice. Špalíčky zlehka opečeme na pánvi a poté, co získají zlatavou barvu, je dáme do vyhřáté trouby a při 180 °C pečeme asi 15 minut.
NÁDIVKA: Odřezky krůtího masa rozmixujeme se smetanou. Do připravené hmoty přidáme sušené ovoce, ořechový chléb (popřípadě chléb a oříšky) a dochutíme solí, pepřem a sekanou čerstvou pažitkou.
BRAMBOROVÁ KAŠE: Sladké brambory si oloupeme, nakrájíme na stejnoměrné kostičky a dáme do předem vymaštěného pekáče. Přidáme česnek, tymián, sůl, pepř a máslo. Vše zakryjeme alobalem a pečeme v troubě na 180° C přibližně 50 minut. Poté alobal sundáme a brambory ještě dalších 10 minut necháme v troubě na 200° C, aby chytily zlatavou barvu. Takto upečené brambory rozmixujeme mixérem a propasírujeme přes jemné sítko. Tím získáme hladké pyré.
SALÁT Z RŮŽIČKOVÉ KAPUSTY: Růžičkovou kapustu rozebereme na lístečky, které zprudka asi 20 vteřin povaříme v osolené vodě. Poté je scedíme a rychle dáme zchladit do ledové vody. Nakrájíme si červenou cibuli a stroužek česneku na měsíčky a zlehka je orestujeme na pánvi. Přidáme povařené lístky kapusty, máslo a vše dochutíme solí a pepřem.

Reklama

Související témata:

Související články

Oslaďte si Vánoce s pravými karamelkami

Ne vždy jsou Vánoce opravdu svátky klidu a pohody. Proto je dobré umět si je osladit a alespoň díky dávce cukru v našem krevním oběhu si z nich příjemné období...

Výběr článků

Načítám