Hlavní obsah

Pražské restaurace a bary se chystají na Silvestra

Právo, Jana Hanušková, Tomáš Pernis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jídlo podle vlastního výběru, nebo předem stanovené silvestrovské menu. Tak vypadá nabídka v podnicích, které poslední den v roce přivítají hosty.

Foto: Profimedia.cz

K oslavě Silvestra neodmyslitelně patří sklenka sektu.

Článek

Do centra Prahy míří hlavně zahraniční turisté, většina restaurací je proto tady obsazená.

„Na Silvestra už máme plno. Lidi si dělali rezervace už před dvěma týdny. Zvláštní program přitom nemáme,“ řekl Právu vedoucí restaurace Lokál v Dlouhé ulici Aleš Nebřenský. Někde ale s rezervací člověk nepochodí z jiných důvodů.

Bary v centru města bývají natolik vytížené, že rezervace nepotřebují a zkrátka je nedávají. To platí například o Caffrey’s Irish Bar na Staroměstském náměstí. Podle servírek praská bar každý večer ve švech a Silvestr nebude výjimkou. Bar tady zaplní hlavně cizinci.

„Nedáváme žádné rezervace, určitě ale budeme prodlužovat otevírací dobu, záleží na tom, kolik budeme mít hostů,“ uvedla Marcela Přánová z restaurace Crazy Cow Steakhouse o pár domů vedle.

Praha nebude dražší než loni

Domácí jsou nejčastějšími hosty v pivnici U Kata u magistrátu. Ovšem i tady se na konec roku nechystají nějak zvlášť. „Akorát prodloužíme pracovní dobu do čtyř ráno. Moc rezervací nemáme,“ uvedl výčepní. Místo se tak pořád někde sehnat dá.

„Z poloviny už máme obsazeno. Proti normálním večerům tady bude hrát DJ,“ řekl Právu Milan Mikeš z restaurace Potrefená husa v Platnéřské ulici.

Dobrá zpráva je, že proti loňsku hosté nezaplatí v Praze za jídlo a pití více. „V minulosti každoročně některé restaurace v centru zdražovaly na silvestrovský večer i několikanásobně, důvodem byl velký převis poptávky nad nabídkou. Již předloni i vloni však kvůli krizi ke zvýšení cen většinou nedošlo, stejná situace bude i letos,“ říká Tomio Okamura, mluvčí českých cestovních kanceláří a agentur.

Restaurace jsou připraveny

Nově otevřený prostor Café Colore na rohu Jungmannovy a Palackého ulice v Praze 1 nenabízí jen výtečnou kávu, ale během pracovního týdne i denní menu, na Silvestra jsou čtyři chody za 590 korun.

Nechybí přípitek suchým sektem Bohemia, jako předkrm se podává drůbeží paštička s lanýžovou omáčkou a zeleninovým salátkem v malinovém dresinku. Hlavní jídlo je vepřová panenka s pohankovými placičkami a liškovým ragú. Otevřeno je 31. prosince od osmi od rána a zavírá se podle zájmu návštěvníků.

Od 19 hodin je vstup (200 Kč zahrnuje přípitek a produkci dýdžeje) na silvestrovskou párty do Ristorante Prosecco v Praze 9. Jídlo se podává a la carte, podnik se specializuje na italskou gastronomii, šumivé víno cuveé brut Proseco si nechává pro svou potřebu vyrábět právě v Itálii.

Silvestrovskou generálku si mohou vyzkoušet strávníci v Restauraci U koně ve středočeské Klokočné. K jídlu a pití (950 Kč), kde se objevuje např. mladý kohoutek na madeiře nebo telecí ragú se smrži, už 30. 12. hraje skupina Evergreen Kvartet. Přichystán je i ohňostroj.

„Letos je to naposled. Od příštího roku už budeme mít klasického Silvestra jednatřicátého prosince. Samozřejmě hrát a zpívat se bude pořád,“ říká majitel a šéfkuchař Jaroslav Sapík, který se specializuje na českou kuchyni. Kdo by se chtěl inspirovat na poslední chvíli, může si místo v restauraci rezervovat na webu www.alakarte.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi chtějí trávit Silvestr na horách

Horské hotely očekávají v závěru roku větší zájem turistů. Podobně jako v předchozích letech tam přijedou strávit hlavně silvestrovské oslavy - trávit konec...

Na Silvestra budou banky zavírat dřív

I letos o Silvestru největší tuzemské banky zkrátí otevírací dobu svých poboček a ukončí v nich provoz místo obvyklých večerních hodin už v době od 12:00 do...

Výběr článků

Načítám