Hlavní obsah

Češi chtějí trávit Silvestr na horách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horské hotely očekávají v závěru roku větší zájem turistů. Podobně jako v předchozích letech tam přijedou strávit hlavně silvestrovské oslavy - trávit konec roku na horách totiž patří k českým tradicím a ani horší ekonomická situace to mnohde příliš nezměnila. Slabší bude naopak jako obvykle zájem o Vánocích, které Češi tradičně tráví spíše doma v rodinném kruhu.

Foto: Vladimír Michna, Novinky

Přes den na lyžích, večer oslavy - i tak lze prožít Silvestr na horách. Na snímku - Krkonoše

Článek

Některé horské hotely, hlavně v západní části Šumavy, v Krušných horách, Jeseníkách a na Olomoucku a Zlínsku, tak již nyní mohou nabídnout jen několik posledních volných míst zájemcům o silvestrovské ubytování. Horší to bude na přelomu starého a nového roku ve vnitrozemí - ve středních a východních Čechách vyšší zájem turistů nečekají. Zájemci ale často čekají na poslední chvíli - na počasí i na to, jaké budou ceny.

Šéfové šumavských hotelů se shodují v tom, že hlavní klientelu představují o svátcích i během roku tuzemští návštěvníci. Dříve početné skupiny Němců či Nizozemců představují dnes jen menší část hostů. Někteří lidé si zejména silvestrovské pobyty objednávají až s dvouletým předstihem.

V Krušných horách lze místo sehnat jen ze předpokladu, že někdo pobyt zruší. Vyprodáno hlásí například penzion Kaste v Petříkově v Jeseníkách. "Na Vánoce i Silvestra máme plno a celou zimní sezonu máme již vyprodanou z 83 procent," řekl jeho majitel František Kaštyl. Najít místo na Silvestra bude obtížné například i v turistické chatě na Švýcárně a v penzionu na Karlově Studánce.

Na Liberecku a v jižních Čechách je ještě volno

Na Zlínsku hlásí někteří provozovatelé obsazenost až 90 procent. V krkonošských hotelech a penzionech se silvestrovské rezervace pohybují kolem 70 procent. Hlavní nápor zájmu turistů podle hoteliérů nastane v momentě, kdy začne sněžit a rozjedou se první vleky.

Naopak hotely v jihočeských a libereckých horských střediscích mají ještě volné kapacity na vánoční svátky i Silvestra. "Klienti rezervují pobyty čím dál tím později. V letech 2005 až 2008 jsme měli sjednány rezervace na Vánoce a Silvestr již více jak tři měsíce dopředu," řekl Jaroslav Svoboda, jednatel společnosti Společnost Czech Inn Hotels, která v Harrachově provozuje pět hotelů.

Jihomoravské hotely jsou zaplněné zhruba ze 30 až 75 procent, rezervace ale stále pokračují. Podle zástupců cestovních kanceláří z regionu, které vozí do kraje turisty hlavně z Rakouska a Německa, však letos zájem návštěvníků klesá. Později než v minulosti letos lidé objednávají i povánoční a silvestrovské pobyty v beskydských hotelech. Třeba v hotelu Pokrok v Bílé mají kapacitu v závěru roku obsazenou z poloviny.

Hotely v okolí Nového Města na Moravě na Žďársku budou mít koncem roku lepší návštěvnost jen tehdy, pokud začne brzo mrznout a bude dost sněhu pro lyžování. Získat ubytování na horách v závěru roku nebude problém pro rekreanty v Pardubickém kraji. "Máme obsazeno ze dvou třetin. Je to hlavně způsobeno tím, že svátky jsou o víkendech a lidé chtějí zkrácené pobyty. Možná je to i tím, že zimy tady v poslední době nebývaly dlouhé, a tak (lidé) vyčkávají. A je stále vidět, že se snaží šetřit," řekl Ivo Ševeček, jednatel společnosti Atlas, která provozuje hotel a horskou chatu v Čenkovicích.

Méně hostů očekávají hotely a penziony ve středních Čechách. Podle hoteliérů se snížila poptávka ze strany cestovních kanceláří. Úbytek souvisí s pokračující hospodářskou krizí a celkovým poklesem cestovního ruchu v regionu.

Reklama

Související témata:

Související články

Nostalgické Vánoce v Žitavě

Žitava hledá intenzívněji kontakty do Česka. Dějiny Žitavska jsou spjaty úzce s dějinami Čechů a kultura může být významným spojovacím prvkem. Ředitel tamního...

Výběr článků

Načítám