"Přípravu začínám již několik týdnů před vánocemi, kdy si zadělávám velké množství perníkového těsta. Těsto si, ale můžeme připravit i několik dní před pečením," vysvětluje zapálená cukrářka Věrka Melicharová.

Několik rad, které vám usnadní pečení:

  • Těsto je nutné vždy důkladně propracovat a nechat odpočinout zabalené v mikrotenovém sáčku.
  • Potom vyválíme plát 2-3 mm silný a vykrajujeme požadované tvary. U větších motivů je dobré si na pár místech propíchnout párátkem, nebudou se kroutit a dělat bubliny.
  • Pečeme na 170 - 200°C asi 10 minut, podle velikosti.
  • Hned horké potíráme rozšlehaným vejcem.
  • Pro tmavší a lesklejší barvu přidáváme do vajíčka tekutý karamel, který si jednoduše uděláme doma. Dáme do hlubšího hrnce 3 lžíce krupicového cukru necháme zkaramelizovat a zředíme vařící vodou. Necháme vychladnout.
  • Z plechu sundáme perníčky hned a dáváme na rovný tác, aby se nekroutily.
  • Než začneme zdobit, necháme perníčky 4-5 dní odpočinout, poleva pak lépe drží.

"Během let jsem vyzkoušela spoustu receptů, některé dělám dodnes. Všechny jsou vhodné na domácí pečení. Vybrala jsem dva, které zvládne i začátečnice," dodává cukrářka.

Tradiční recept na perníčky
Suroviny: 1000g hladké mouky, 360 g moučkového cukru, 5 vajec, 12 lžic medu, 5 lžic másla, 3 lžíce rumu, 3 lžíce kakaa, 2 prášky do perníku.

Prosetou mouku, cukr, kakao a prášek do perníku smícháme v míse, přidáme vlažný tekutý med, změklé máslo, rum a vejce. Velmi pečlivě propracujeme, je-li lepivé přidáme hl.mouku. Hotové těsto musí být lesklé a nesmí se drolit.

Vložíme do mikr. sáčku a necháme alespoň několik hodin odpočinout. Těsto vyndáme asi hodinu před pečením, aby mělo pokojovou teplotu. Pečeme na 180°C. Po upečení potřeme rozšlehaným vajíčkem. Upečené necháme několik dní odležet a pak teprve zdobíme bílkovou polevou.

Perníkové těsto s ořechy
Suroviny: 800 g hladké mouky, 300 g moučkového cukru, 100 g mletých ořechů, 10 g sody, 100 g másla, 100 g sádla, 4 vejce, 8 lžic medu, 2 lžíce perníkového koření.

Postup: Prosetou mouku, cukr, koření, sodu a citr.kůru smícháme v míse, přidáme vlažný tekutý med, změklé máslo a vejce. Velmi pečlivě propracujeme, je-li lepivé přidáme hl.mouku. Hotové těsto musí být lesklé a nesmí se drolit.

Vložíme do mikr. sáčku a necháme alespoň několik hodin odpočinout. Těsto vyndáme asi hodinu před pečením, aby mělo pokojovou teplotu. Pečeme na 170°C. Po upečení potřeme rozšlehaným vajíčkem. Upečené necháme několik dní odležet a pak teprve zdobíme bílkovou polevou.

Bílková poleva

Příprava polevy není žádná věda. Více záleží na pomůcce, kterou budeme zdobit. Cukrářka doporučuje použít igelitový sáček s umělohmotným hrotem, jenž se prodává přímo na zdobení perníčků.
Příprava polevy:
170 - 200 g moučkového cukru (podle velikosti vejce) - nejméně dvakrát prosátého/někdo prosívá i skrz silonky/, 1 bílek (přecezený), 1 lžička solamylu, 1 lžička citronové šťávy. Všechno třeme plochou měchačkou až do zbělení polevy (kolem 15 minut). Podle potřeby buď přidáme moučkový cukr, nebo naopak rozředíme citronovou šťávou.Obarvit můžeme potravinářskou gelovou barvou, nebo práškovou potravinářskou barvou, kterou napřed rozmícháme v trošce vody a po kapkách přidáme do polevy až do požadovaného odstínu.

Malujte tečky, linky, mřížky atd. Nenechte se odradit, pokud první pokusy nebudou dokonalé, chce to trpělivost a výsledky se určitě dostaví.

Ozdobené perníčky nechte dobře zaschnout a uchovejte v uzavřené dóze, nejlépe vzduchotěsné. Další tipy naleznete na: http://www.pernicky.estranky.cz