Hlavní obsah

V Šumvaldu vylovili 90 tun ryb, kaprů bude na Vánoce dostatek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠUMVALD (OLOMOUCKO)

Zhruba 90 tun ryb vylovili během posledního říjnového víkendu rybáři z rybníku Hrubý u Šumvaldu na Olomoucku. Proti loňskému úlovku je sice letošní asi o deset tun nižší, kaprů přesto bude na Vánoce určitě dost, řekl ředitel rybářství v Nové Dědině Zdeněk Horák. Společnost dodává ryby především na vánoční trhy v Olomouckém kraji.

Článek

"Loňský výsledek byl mimořádně dobrý. V dřívějších letech byl náš průměr 60 až 70 tun. S letošním výlovem jsme proto spokojeni," uvedl Horák. Doplnil, že letošní úlovky jsou, co se týče váhy, srovnatelné s loňskými. Počet ryb je však proti loňsku nižší.

Meziroční úbytek mají podle ředitele zřejmě na svědomí kormoráni. "Asi nám letos na jaře zlikvidovali více ryb než loni. Jinak si to vysvětlit neumím, protože jsme žádný úhyn v průběhu roku nezaznamenali," uvedl Horák.

Kapři podraží

Lidé si budou muset za štědrovečerní pochoutku připlatit. Již nyní rybářství prodává kapry kvůli růstu cen krmiva a energií zhruba o tři koruny dráž než loni. Kilogram kapra první třídy nyní stojí 71 korun a výběr je za 81 korun.

O Vánocích mohou být podle Horák ceny ryb ještě vyšší. "To záleží na tom, kolik vyloví konkurence. Je to otázka nabídky a poptávky," řekl.

Lovili se nejen kapři

V sítích skončili kapři, ale také líni, amuři, tolstolobici, štiky, candáti či sumci. V péči kuchařek a kuchařů skončí všechny úlovky s výjimkou maskotů rybníku - sumců albínů, kterých letos rybáři vylovili pět.

Na výlov rybníku Hrubý dorazily tradičně tisíce lidí. Návštěvníci si mohli na místě koupit ryby živé i upravené zkušenými kuchaři. Zájemcům nabízeli například rybí polévku a smažené kapry a pstruhy. Rybník Hrubý má rozlohu 50 hektarů a patří k největším v regionu střední Moravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám