Hlavní obsah

Znervóznělí Slováci stojí fronty na pasy. Pro jistotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po ruském útoku na Ukrajinu se na Slovensku v enormní míře zvýšil zájem o vydávání nových cestovních dokladů. Slováci stojí v dlouhých frontách, aby pro sebe a pro své děti nechali vystavit pasy.

Foto: TV Markíza

Fronta na cestovní pasy v Bratislavě

Článek

Sedmatřicetiletá Eva z Bratislavy si nechává vystavit pas pro svou osmiletou dceru Ellu. „Byli jsme tady už v pátek a v pondělí, ale nedostali jsme ani pořadové číslo. V úterý brzy ráno se známý postavil do řady na pořadové číslo, a tak jsem mohla podat žádost. V těchto chvílích chci, aby dcera měla pas. Pro každý případ,“ řekla Eva deníku Nový čas.

Další žena s dítětem stála ve frontě před oddělením policie v bratislavské čtvrti Dúbravka. „Přemýšlím, že dočasně pojedu se synem na Kanárské ostrovy. Vrátím se, až se situace na našich východních hranicích uklidní,“ řekla televizi Markíza. „V prosinci jsme pobývali delší dobu na Tenerife. Naše dcera tam dokonce chodila do školy. Máme firmu a tu jsme s manželem mohli řídit i odtud. Možná se tam na nějaký čas zase vrátíme,“ řekla Právu Tatiana z Bratislavy.

Na hranicích jsme stáli dva dny, řekl Ukrajinec na kontrolním stanovišti v Česku

Krimi

Policie: Nepanikařte

Policie a političtí představitelé se snaží Slováky uklidnit. „Nepanikařte. Slovensku nic nehrozí,“ uvedla policie na sociální síti. Podle aktuální situace před klientskými centry tento apel nepadl na úrodnou půdu. Policie na sociální síti oznámila, že ve středu požádalo o vydání cestovního pasu 10 492 osob. Pro srovnání 21. února 2022 evidovala policie 1820 žádostí o cestovní doklady. Dosavadní rekord byl z 23. května 2012, kdy požádalo o pas 7 773 občanů.

Úřady evidují především žádosti o urychlené vystavení cestovního pasu do dvou a deseti dnů. „Není důvod si zařizovat pasy v urychleném režimu. Pracujeme na hranici naší kapacity,“ upozornil ministr vnitra Roman Mikulec.

Slovenský úřad zablokoval webovou stránku, která šířila neověřené informace

Internet a PC

Mizí také léky

Po útoku Ruska na Ukrajinu zaznamenaly lékárny na Slovensku zvýšený zájem o tablety s obsahem jódu, které se používají při úniku radiace. Ministerstvo zdravotnictví upozornilo na zdravotní rizika spojená s užíváním těchto tablet ve větší míře v rámci prevence.

Po těchto tabletách však z lékáren začaly mizet i další léky. „Lidé se začali zásobovat léky a některé nám zcela vykoupili,“ uvedla vedoucí lékárny v západoslovenském městě Myjava. Není zatím zcela jasné, zda lidé tyto léky skladují doma, nebo je chtějí poslat v rámci humanitární pomoci na Ukrajinu.

Odborníci však nedoporučují, aby léky byly součástí běžné humanitární pomoci ze strany jednotlivců. „Léky patří do samostatné kategorie zboží, které při převozu přes hranice ze zákona podléhají zvýšenému monitoringu a zvláštní celní kontrole. Jejich převoz musí splnit speciální podmínky a adekvátní dokumentaci,“ upozornilo ministerstvo zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám