Hlavní obsah

Žena, která Rusovi doporučila semínka do kapsy, je národní hrdinkou

Ukrajinka, která říká ruskému vojákovi, aby si dal do kapsy slunečnicová semínka, protože tak z něho po smrti na ukrajinské půdě vyrostou květiny, se stala národní hrdinkou.

Foto: Twitter UkraineWorld

Obyvatelka Heničesku nenechala na ruském vojákovi nit suchou.

Článek

Nejmenovanou ženu zachytil podle listu The Daily Telegraph mobilní telefon, jak vyjadřuje rozhořčení nad tím, že voják blokuje ulici v obytné čtvrti přístavního města Heničesk na jihu Ukrajiny. To podle zpráv místních médií obsadila ruská armáda a postavila zde zátarasy.

Video, které na Twitteru zveřejnil účet Ukraine World, zachycuje, jak žena stojí asi metr od ozbrojeného vojáka a rozzlobeně se dožaduje vysvětlení, proč sem přišel.

Strč si do kapsy semínka, ať je z tebe slunečnice, až budeš ležet v zemi, vynadala žena ruskému vojákovi

Zahraniční

„Co to, ku…a, děláte v naší zemi? Vezměte si tahle semínka a dejte si je do kapes, ať z vás aspoň vyrostou slunečnice, až tady všichni zdechnete! Říkám ti, že jsi prokletý!“ zakřičela na muže v ruském stejnokroji. Ten reagoval slovy, aby zbytečně nevyhrocovala situaci a nezhoršovala ji.

Volba semínek nebyla náhodná – slunečnice je národní květinou Ukrajiny. Tweet s videem se stal virálním, během několika hodin získal 88 tisíc lajků a více než 27 tisíc retweetů a mnozí se připojili, aby pochválili odvahu této ženy.

Znovu do sanitky

Ale uveďme si další příklad. Řečeno vojenskou terminologií, Alina Mychajlovová (27) je veteránka. Před osmi lety, v bojích na Donbasu, se osvědčila jako zdravotnice. Sanitka, v jejíž posádce sloužila, nejméně dvakrát o vlas unikla zásahu.

„Ne, strach nemám. Nejsem žádná komiksová supermanka, ale nějak jsem se naučila úplně se od něho oprostit,“ svěřila se týdeníku Focus.

EU potrestá Bělorusko dalšími sankcemi

Evropa

Před druhým odchodem na bojiště Alina působila jako kyjevská radní. Necelý týden před prvními výstřely války se dokonce objevila v ukrajinské delegaci na Mnichovské bezpečnostní konferenci. Ve svém vystoupení se domáhala výraznější podpory pro svou vlast – a také zbraní.

„Někteří ze Západu na to reagovali dokonce rozhořčeně. Mračili se, kroutili nesouhlasně hlavami,“ uzavírá.

Jen airsoft nestačí

Ani bývalá Miss Ukrajina Anastasija Lennová (24), která se živí jako modelka především na zahraničních předváděcích molech a kterou na Instagramu sleduje více než 200 tisíc lidí, nestojí stranou.

Nejprve se vrhla na organizování humanitární pomoci, zřídila účet, z něhož spolu s přáteli pořizovali dary pro krajany ve zbrani i v civilu.

Český dům v Moskvě je kvůli útoku na Ukrajinu zavřený

Domácí

Pak se nechala na Instagramu zvěčnit s airsoftovou puškou. Spekuluje se o tom, že vstoupila do ukrajinské armády, protože to umí se skutečnými zbraněmi.

„Dejte pryč ruce od Ukrajiny! Každý, kdo k nám vtrhne, aby nás porobil, si nakonec vyláme zuby,“ vzkázala útočníkům.

Reklama

Výběr článků

Načítám