Hlavní obsah

Zelenskyj odevzdal dotazník ke vstupu Ukrajiny do Evropské unie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí předal vyplněný dotazník k získání statusu kandidátské země Evropské unie (EU) vedoucímu delegace EU na Ukrajině Mattimu Maasikasovi. Dokument by se měl stát podkladem pro vstup Ukrajiny do EU.

Foto: Twitter Matti Maasikas

Volodymyr Zelenskyj na setkání s vedoucím delegace Evropské unie na Ukrajině Mattim Maasikasem

Článek

„Chci vám poděkovat za toto důležité setkání. Dnešek je jednou z fází vstupu naší země do Evropské unie, aspirace, o kterou naši lidé usilují a za kterou bojují,“ citovala Zelenského agentura Ukrinform.

„Věříme, že získáme podporu a staneme se kandidátem na přistoupení. Poté začne další, závěrečná fáze. Pevně věříme, že tato procedura proběhne v následujících týdnech a že bude pozitivní pro historii našich lidí vzhledem k ceně, kterou zaplatili na cestě k nezávislosti a demokracii,“ dodal prezident.

Otřesné podmínky v Mariupolu. Rusové nechávají civilisty za jídlo odklízet suť a mrtvoly

Válka na Ukrajině

Maasikas poznamenal, že proces žádosti o členství probíhá ve velmi složité situaci, ale každý cítí důležitost a význam tohoto okamžiku. Podle něj bude dotazník zpracován velmi rychle.

Ukrajina může válku vyhrát, míní von der Leyenová. Vyzvala k dodávkám zbraní

Válka na Ukrajině

Kyjev požádal o členství krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu. Dotazník předala Zelenskému šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová na své návštěvě do Kyjeva 8. dubna.

Dokument by se měl stát podkladem pro rozhodování Evropské unie o členství Ukrajiny v EU. Žádost nyní prozkoumá Evropská komise.

Celý proces přistoupení je ale zdlouhavý. Pokud Komise vydá kladné stanovisko k členství Ukrajiny v EU, status kandidátské země musí schválit jednomyslně všechny členské státy. Poté by měla následovat jednání o přistoupení, která probíhají na mezivládních konferencích a žadatel o členství musí splnit celou řadu kritérií.

Reklama

Výběr článků

Načítám