Hlavní obsah

Zelenskyj: Mariupol je válečným srdcem, a tak nesmí přestat bít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průběh války a případných jednání o příměří určí výsledek bitvy o východ Ukrajiny, ale zejména o Mariupol. Prohlásil to ukrajinský prezident v rozhovoru pro agenturu AP.

Foto: Reuters

Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Víte, Mariupol, to je dnes naše válečné srdce. Bije-li, znamená to, že bojujeme, že jsme silní. Ale jestli přestane bít, oslabí to naše pozice. A to nejen proto, že obránci Mariupolu na sebe vážou velké množství nepřátel,“ řekl.

„Čím silnější budeme v Mariupolu, tím lepší bude naše pozice na východě Ukrajiny, tím blíž bude pro nás jednací stůl, tím víc budeme mít výhod v dialogu s Ruskou federací,“ vysvětlil.

Ukrajinská armáda: Cílem Rusů je dobytí Mariupolu, nebezpečí hrozí i z Běloruska

Válka na Ukrajině

„Ale budeme-li slabí, nemusíme se žádného jednání dočkat. Protože pak bude Rusko dělat všechno pro to, aby se zmocnilo toho, co jsme jej donutili opustit,“ sdělil.

Podle Zelenského je nicméně třeba s Ruskou federací stále pokračovat v jednání, vzdor strašlivým svědectvím o mučení Ukrajinců. „Je to obtížné, ale nesmíme promeškat žádnou příležitost k diplomatickému řešení,“ řekl. „Ale každá rodina někoho a něco ztratila, proto si nemyslím, že se lidé spokojí s mírem za jakýchkoli podmínek,“ uzavřel.

Obráncům Mariupolu dochází munice. Ukrajinci, vzpomínejte na nás v dobrém

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám