Hlavní obsah

Z Ukrajiny už před válkou uprchly dva miliony lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli válce na Ukrajině, která trvá už téměř dva týdny, ze země uprchly už dva miliony lidí. Na Twitteru to uvedl vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi. Více než polovina z nich zamířila přes hranice do Polska.

Foto: Pool, Reuters

Středisko pro přijímání uprchlíků na ukrajinsko-polském hraničním přechodu.

Článek

Do Polska přes hranice zamířilo už celkem 1,3 milionu lidí z Ukrajiny. V posledních dnech tamější hranice přechází více než sto tisíc lidí denně.

Česko zatím přijalo více než sto tisíc lidí z Ukrajiny, uvedl to v pondělí ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Více než polovinu z nich tvoří děti, mezi dospělými je 80 procent žen. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) může Česko očekávat příliv až půl milionů uprchlíků z Ukrajiny. Kraje by měly řešit, kolik uprchlíků mohou přijmout, aby se lidé nekoncentrovali na několika málo místech.

Česko čeká až půl milionu uprchlíků

Domácí

Příliv uprchlíků očekává také Evropská unie, podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella se země sedmadvacítky musí připravit až na pět milionů lidí utíkajících z Ukrajiny.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvádí, že ruská invaze na Ukrajinu, která trvá už téměř dva týdny, způsobila nejrychleji se prohlubující uprchlickou krizi v Evropě od druhé světové války.

Reklama

Výběr článků

Načítám