Hlavní obsah

Z Ukrajiny přesídlily do Ruska téměř dva miliony lidí, tvrdí Moskva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Z ukrajinských oblastí ohrožených boji se od začátku války „evakuovaly“ do Ruska téměř dva miliony lidí, z toho necelých 30 tisíc za poslední den. Informovalo o tom v sobotu ruské ministerstvo obrany. Kyjev tvrdí, že ruské úřady odvlékají ukrajinské občany do Ruska násilím.

Foto: Stringer, Reuters

Boje na východě Ukrajiny pokračují, na snímku cyklista v poničeném městě Lysyčansk na západě Luhanské oblasti.

Článek

Celkem již ruské ministerstvo obrany eviduje 1 936 911 občanů Ukrajiny nebo dvou separatistických republik v Donbasu, kteří od začátku války přesídlili do Ruska. Na 307 423 z tohoto počtu byly děti. Jen za posledních 24 hodin se bilance takto příchozích do Ruska zvýšila o 29 733 lidí. Údaje nebylo možné nezávisle ověřit.

Zaútočíme a pak budem jednat, vzkazuje Ukrajina. Jen aby bylo s kým, reagoval Medvěděv

Válka na Ukrajině

Kyjev obviňuje Moskvu, že lidem z okupovaných oblastí neumožňuje vstup na území kontrolované Ukrajinou. Z pohledu Ukrajiny se proto jedná o nucené deportace do Ruska. Mnoho Ukrajinců zavlečených do Ruska se podle agentury DPA snaží tuto zemi opustit přes třetí země.

Ženevské úmluvy z roku 1949, které definují mezinárodní právní normy během konfliktu, zakazují hromadné násilné přesuny civilistů během konfliktu na území okupační mocnosti a klasifikují je jako válečný zločin, uvedla agentura Reuters.

V Chersonu vyletělo do povětří auto s ukrajinským kolaborantem

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám