Hlavní obsah

V ruském městě vybuchl sklad paliva. Zaútočily ukrajinské vrtulníky, tvrdí gubernátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

V západoruském městě Bělgorod nedaleko ukrajinských hranic v pátek ráno vypukl požár ve skladu pohonných hmot. Podle gubernátora Bělgorodské oblasti Vjačeslava Gladkova na sklad zaútočily dva vrtulníky ukrajinské armády, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V ruském městě vybuchl sklad paliva. Zaútočily ukrajinské vrtulníky, tvrdí gubernátorVideo: Reuters

 
Článek

„K požáru skladu nafty došlo v následkem vzdušného úderu dvou vrtulníků ozbrojených sil Ukrajiny, které v malé výšce pronikly nad území Ruska. Oběti nejsou,“ uvedl Gladkov na svém účtu na kanálu Telegram.

Zprávu není možné ověřit z nezávislých zdrojů. Zásobník pohonných hmot začal hořet jen dva dny poté, co městem otřásla exploze v muničním skladu.

Foto: Profimedia.cz

Požár skladu pohonných hmot v západuruském Bělgorodu u ukrajinských hranic

Vyjádření Gladkova je v rozporu tvrzením oficiální ruské propagandy, která od března hlásí, že ukrajinské letectvo je zcela zničeno a neschopné boje.

Hoří osm nádrží, u pump už se tvoří fronty

Zásahová služba v oblasti sdělila agentuře RIA Novosti, že hoří osm nádrží s topným olejem a benzínem o objemu 2000 kubických metrů. Hrozí rozšíření požáru na dalších osm zásobníků.

U požáru zasahuje 105 hasičů s 31 kusy techniky a speciální požární vlak.

Gladkov přiznal, že v Bělgorodu už byly fronty u pump. „V souvislosti s velkým požárem skladu nafty se zabýváme změnou logistického řetězce dodávek paliva na čerpací stanice. Situace je stabilizovaná. K deficitu pohonných hmot nedošlo, nedochází a nedojde,“ ujišťuje gubernátor. Podle něj mají všichni dodavatelé benzínu zásoby na 15 až 18 dní. „S přihlédnutím k přerozdělení bude dost rezerv, aby všechny čerpací stanice fungovaly po dobu pěti až třinácti dní,” uvedl zároveň.

Na neověřeném videu, které má zachycovat noční nálet, jsou vidět dva bitevní vrtulníky Mil Mi-24. Tyto stroje má ve výzbroji jak ukrajinská, tak ruská armáda.

Úkol splněn, teď se budeme soustředit na hlavní cíl, řekl Šojgu

Válka na Ukrajině

Při požáru byli zraněni dva zaměstnanci a v některých částech města ležících blízko u ukrajinské hranice probíhá evakuace.

FOTO: Následky ruských náletů na Kyjev, Mykolajiv a Záporoží

Válka na Ukrajině

Výbuchy ve zbrojním skladu

Gladkov tento týden uvedl, že výbuchy ve zbrojním skladu byly pravděpodobně důsledkem jiného požáru, ačkoli regionální úřady podle něj čekají na potvrzení od ministerstva obrany.

Agentura TASS s odkazem na místní úřady ve středu uvedla, že šlo o vojenský objekt zničený ukrajinskou střelou. Ukrajina se k žádnému z incidentů nepřihlásila.

Pokud by se potvrdilo, že útok skutečně provedlo ukrajinské letectvo, byl by to jeho první úder od 25. února, kdy se podařilo raketou zasáhnout letiště Millerovo v Rostovské oblasti na jihu Ruska asi 15 km od hranice.

Ukrajinci zasáhli ruské letiště

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám