Hlavní obsah

V příštích dnech mohou zkrachovat další dodavatelé plynu, varuje Praha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha a společnost Pražská plynárenská varovaly v dopise adresovaném premiérovi před krachem dalších dodavatelů plynu, a to dokonce v řádu několika dní. V dopise z minulého týdne, který mají Novinky k dispozici, navrhují opatření, jež by dodavatelům jejich současnou situaci mohla ulehčit. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) tvrdí, že na opatřeních už pracuje několik týdnů.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Momentální situace na trhu s plynem je extrémní. Ceny značně kolísají – zatímco v pátek se megawatthodina prodávala za částku kolem 102 eur (2 530 Kč), tak začátkem minulého týdne to bylo přes 220 eur (5 460 Kč) a v jednu chvíli dokonce 345 eur (8 550 Kč).

Výkyvy podle Prahy a Pražské plynárenské způsobují dodavatelům velkou zátěž na jejich peněžní prostředky, a dokonce se domnívají, že možnost dodávat plyn může v jednotkách dnů ztratit hned několik obchodníků. Apelují tak na vládu, aby situaci rychle řešila.

Příčinou hrozícího krachu je podle Prahy hlavně extrémní volatilita ceny plynu. Dodavatele ale ohrožuje také hrozící nouzový stav v plynárenství kvůli válce na Ukrajině, systém skládání jistin u komoditních burz nebo povinnost složení jistiny u státního operátora (OTE) – ta je vypočítávána z aktuální vysoké parametrické ceny plynu.

Cena plynu v Evropě letí dolů. Za týden klesla o 70 procent

Válka na Ukrajině

„Hrozící pád některého systémově významného dodavatele vyvolá dominový efekt, kdy by jej následovaly další obchodně provázané subjekty, v nejhorším scénáři i dodavatel poslední instance vykonávající veřejnou službu,“ píše v dopise z pátku 11. března primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti), radní Jan Chabr (TOP 09) a předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský.

Všichni tři navíc varují, že v případě pádu dodavatele poslední instance nemá Česko žádnou legislativu ani praktické nástroje, s jejichž pomocí by tuto situaci řešila.

V dopise Praha navrhuje sadu opatření. Konkrétně jde o vytvoření státních hmotných rezerv zemního plynu, snížení požadavků OTE na složení jistiny, což by mělo dodavatelům částečně uvolnit finanční prostředky a daňovou uznatelnost úroků v případě finanční pomoci ze strany mateřské firmy. V neposlední řadě pak požaduje jednání na úrovni EU s cílem zajištění nezávislosti na dodávkách ruského plynu.

MPO chce navýšit minimální zásoby plynu

Válka na Ukrajině

Situace je pro plynárenské dodavatele vážná také podle Jiřího Gavora, ředitele Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE). „Výzva vládě má plnou podporu ze strany nezávislých dodavatelů sdružených v ANDE. Zejména omezení požadavků finančního jištění na OTE by znamenalo okamžitou a účinnou pomoc, která by mohla rozhodnout o přežití více dodavatelů a tím i předejít vážným problémům jejich zákazníků,“ řekl Gavor Novinkám.

Síkela jedná na unijní úrovni o společném nákupu

Na MPO se danými opatřeními zabývají už několik týdnů. „V první řadě komunikujeme s OTE ve věci skládání jistiny. Realizaci státního nákupu plynu MPO připravilo, návrh ale nakonec vláda neprojednala,“ sdělil Novinkám mluvčí ministerstva Vojtěch Srnka.

Evropská komise by ráda ukončila odběr plynu z Ruska do pěti let

Válka na Ukrajině

Kabinet původně zvažoval, že by stát nakoupil 200 milionů krychlových metrů plynu, aby měl v případě výpadku ruských dodávek dostatečné zásoby. Ministr Jozef Síkela (za STAN) se ale nyní podle Srnky zaměřuje na společný nákup plynu na unijní úrovni. O této možnosti už diskutoval s francouzským protějškem Brunem Le Mairem a brzy by se měl sejít i s německým ministrem Robertem Habeckem.

Reklama

Výběr článků

Načítám