Hlavní obsah

V obleženém Mariupolu zůstává ještě asi 100 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol

V Mariupolu obléhaném na jihovýchodě Ukrajiny ruskými jednotkami je stále uvězněno asi 100 tisíc civilistů. Přes 200 z nich se spolu s obránci města ukrývá v rozsáhlých ocelárnách Azovstal, řekl podle agentury Reuters starosta města Vadym Bojčenko. V Doněcké oblasti zemřeli v úterý při ruském ostřelování tři lidé, uvedla agentura Ukrinform.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Evakuovaní obyvatelé Mariupolu přijíždějí do ZáporožíVideo: Reuters

 
Článek

Ocelárny Azovstal jsou v Mariupolu poslední baštou ukrajinského odporu a Rusové na ně podle Kyjeva nepřestávají útočit. V útrobách obrovského metalurgického komplexu je podle různých zdrojů ukryto přibližně 2000 ukrajinských bojovníků a stovky civilistů, někteří z nich tam jsou podle médií i řadu týdnů. V neděli se z areálu podařilo dostat přibližně 100 civilistů a evakuace mají nadále pokračovat. Mariupol je v obležení ruských sil od začátku března a humanitární situace ve městě je podle různých zdrojů kritická.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Dým stoupá z ostřelovaného Azovstalu.

FOTO: Evakuace civilistů z Mariupolu

Válka na Ukrajině

Ruské síly od úterního rána ostřelují město Vuhledar v Doněcké oblasti. Zatím jsou zprávy o třech zabitých civilistech, uvedla ukrajinská agentura Ukrinform s odkazem na informace úřadů o situaci v jednotlivých regionech. Pod neustálou palbou jsou ve stejné oblasti také obce Lyman a Avdijivka. Ukrajinské úřady se dál snaží lidi z míst u frontové linie evakuovat, uvedla agentura. Nepřátelské síly v noci rovněž ostřelovaly Charkov a další místa v Charkovské oblasti. Oběti odtamtud hlášeny nejsou.

V Mariupolu pokračuje evakuace civilistů

Evropa

K ostřelování dochází i v Chersonské oblasti na jihu země, kterou ruské invazní síly částečně získaly pod svou kontrolu. Noc byla naopak klidná v Oděse, dalším městě na jihu části Ukrajiny, které v poslední době čelí ruským útokům. V pondělí si v tomto přístavním městě raketový útok vyžádal život 14letého dítěte. V pondělí večer Rusové útočili také na Mykolajiv, ležící asi 130 kilometrů východně od Oděsy.

Reklama

Výběr článků

Načítám