Hlavní obsah

V Mariupolu už Rusové zabili 1582 civilistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol

Nejméně 1582 civilistů už zahynulo od začátku invaze v jihovýchodním ukrajinském městě Mariupol v důsledku ostřelování a dvanáctidenní blokády. S odkazem na páteční prohlášení tamní městské rady o tom informuje agentura Reuters. Rusové bombardují město každých 30 minut a sabotují evakuaci obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Obří kráter po bombardování mariupolské porodnice

Článek

„Nikdy tyto zločiny proti lidskosti nezapomeneme a neodpustíme,“ uvedlo v prohlášení zastupitelstvo města.

Situace v Mariupolu už několik dní naplňuje definici katastrofy. Docházejí zde potraviny, léky i voda. Ukrajina s Ruskem v posledních dnech několikrát jednaly o utvoření humanitárních koridorů, díky kterým by se z města dostali strádající civilisté.

ON-LINE: Válka na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Veškeré dohody však skončily neúspěchem. Ruští vojáci klid zbraní v koridorech nedodržovali a obviňovali ukrajinské protějšky z toho samého.

Rusové ve středu bombardovali dětskou nemocnici a porodnici. Nejméně tři lidé byli zabiti, včetně jednoho dítěte. Dalších asi 17 lidí bylo zraněno.

FOTO: Oběti válečného běsnění

Válka na Ukrajině

Fotografie zdecimovaného prostranství porodnice a zakrvácených těhotných žen šokovaly západní svět.

Navzdory ruským útokům Mariupol žije dál

Rusko se brání argumentem, že nešlo o civilní objekt, nýbrž o vojenský. Údajně se nemocnice zmocnili ukrajinští radikálové, a proto ji bylo potřeba vybombardovat, tvrdil na Twitteru ruský diplomat při OSN Dmitrij Poljanskij.

Místo aut tu teď opravují zbraně. V kyjevské dílně natáčel korespondent Novinek

Válka na Ukrajině

Ruská ambasáda v Londýně si ještě přisadila tím, že obvinila zraněné ženy z toho, že jsou herečky. Sociální síť Twitter propagandistický hoax odstranila.

Ve čtvrtek večer uvedl starosta Mariupolu Vadim Bojčenko, že ruské jednotky ostřelují město každých 30 minut. Sabotují také evakuaci obyvatel do bezpečí.

„Navzdory válce a téměř neustálým nepřátelským útokům žije Mariupol dál. Od včerejška se ve městě narodilo 24 dětí. Zaslouží si vyrůstat v bezpečí a míru,“ napsal na Twitteru deník The New Voice of Ukraine.

Reklama

Výběr článků

Načítám