Hlavní obsah

Místo aut tu teď opravují zbraně. V kyjevské dílně natáčel korespondent Novinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Že si válka žádá rychlá řešení, ukazuje i příklad jednoho kyjevského autoservisu. Ten se proměnil na provizorní opravnu poškozených a starých zbraní pro vojáky a členy domobrany, kteří brání ukrajinské hlavní město před ruskou invazí. Místo, jehož bližší polohu se z obav před nálety nepřítele snaží Ukrajinci držet v tajnosti, mohl navštívit korespondent Novinek v Kyjevě Ján Husár.

Opravna zbraní v KyjevěVideo: Ján Husár, Novinky

 
Článek

Provizorní opravnu zbraní Ukrajinci vytvořili z autoopravny. Pracují tu dobrovolníci, které zčásti tvoří zaměstnanci servisu. Jak místo aut dávat dohromady zbraně, se přeučili rychle. Kromě poškozených zbraní přijímají také staré zbraně, které vylepšují.

Reportér Novinek: Kyjev se nevzdává. Na Majdanu hraje symfonický orchestr

Válka na Ukrajině

„Lokalitu udržují Ukrajinci v tajnosti, protože by je mohli Rusové bombardovat. Nachází se někde v Kyjevě, ale v místě, kterého by si jen tak někdo nevšiml,“ popsal korespondent Novinek.

Foto: Ján Husár, Novinky

Kyjevská autoopravna se změnila na opravnu zbraní.

V servisu působí i vojenský kaplan, který žehná a dává pomazání opravářům. Často také směřuje za vojáky na frontu. „Dává lidem sílu a nabízí jim psychologickou pomoc. Požehnal i nám novinářům, což mě překvapilo,“ dodal Husár.

Rusové přeskupili síly a chystají útok na Kyjev. Chtěli ho přitom dobýt za dva dny

Evropa

V Kyjevě se už od začátku ruské invaze připravují na boje. Původně chtěli Rusové hlavní město dobít do dvou dnů, boje zatím probíhají na severních předměstích Kyjeva. K městu míří také několik desítek kilometrů dlouhá vojenská kolona, jejíž postup se ale v posledním týdnu zastavil.

Podle vlivného washingtonského Institutu pro studium války chce ruská armáda nejpozději v pátek zahájit útok na Kyjev. Ruské síly se podle institutu soustředí na východních, severozápadních a západních okrajích Kyjeva.

Foto: Ján Husár, Novinky

Kyjevská autoopravna se změnila na opravnu zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám