Hlavní obsah

V Chebu ubytovali matku se čtyřmi dětmi, kteří uprchli z Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cheb

Matku se čtyřmi dětmi, která uprchla do bezpečí z Ukrajiny napadené Ruskem, ubytovali v sobotu v podvečer v Chebu. Jedná se o první z řádově desítek uprchlíků, kteří před válkou do Chebu z Ukrajiny míří.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Jako první ukrajinský uprchlík převzala Naďja Kovalčuková od chebské radnice pokoj v městské ubytovně. Přijela se čtyřmi dětmi, které zatím po cestě odpočívaly u její švagrové, která žije v Česku.

Článek

„Ubytovali jsme první rodinu. Je to matka, která přijela z Užhorodu,“ uvedl zástupce chebského starosty Jiří Černý (VPM). „Její muž musel zůstat tam, protože je tam mobilizace. Ona přijela za švagrovou, která dlouhodobě žije ve Františkových Lázních,“ pokračoval místostarosta.

„Ubytovali jsme ji v městském objektu Modrý věžák, kde máme ubytovací kapacity, momentálně asi třicet lůžek,“ dodal Černý.

„U nás je díky bohu ještě klid. Ale přijímáme hodně utečenců z východní části Ukrajiny,“ popsala ČTK po příjezdu do Chebu Nadja z Ukrajiny.

Do Bohumína dorazilo prvních třináct uprchlíků z Ukrajiny

Válka na Ukrajině

„Nikdo neví, kdy se objeví tanky. Proto jsme se rozhodli jít za švagrovou,“ doplnila s tím, že cestu z Ukrajiny až do Chebu absolvovala za volantem auta, přičemž cesta trvala skoro dva dny. Na otázku, jestli chce v Česku zůstat nebo bere svůj pobyt jako dočasný, odpověděla, že neví. Zadrhával se jí přitom hlas. S manželem je v kontaktu pouze přes zprávy. Neví, kde zrovna je, brání Ukrajinu.

„Dneska jsem měl desítky telefonátů od dalších lidí, kteří odjeli z Ukrajiny,“ pokračoval zástupce starosty. „Volají třeba ze slovenských hranic, že by chtěli zablokovat nějaké ubytování, ale mezitím sem může přijet někdo další,“ popisoval Černý, který chce případy řešit operativně, podle toho, jak přijedou uprchlíci do Chebu.

Ukrajinci mají strach i vztek

Válka na Ukrajině

„Máme připravené ubytování další, v Dragounské ulici číslo 12, což je bývalý dům s pečovatelskou službou, který před asi dvěma lety opustil kraj,“ doplnil místostarosta, podle kterého má město k dispozici dalších asi patnáct bytů. „Ty ale budeme využívat až když to bude krajní mez, protože to jsou prázdné byty bez vybavení a nejsou tam ani postele,“ poznamenal Černý s tím, že rada bude projednávat i uvolnění finanční pomoci Ukrajině.

„Já bych byl rád, aby byly uvolněné peníze použity tady u nás v souvislosti s lidmi, které ubytujeme tady u nás na Chebsku. Oni přijdou pouze se základními prostředky, ale uvidíme, jaký návrh padne,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám